Това е едно от най-добре обучените звена. Те бяха изпратени

...
Това е едно от най-добре обучените звена. Те бяха изпратени
Коментари Харесай

Украинските бойци в химическия завод “Азот” имат само два избора

„ Това е едно от най-добре подготвените звена. Те бяха изпратени там с вярата да задържат последните твърдини в Донбас. С тези думи военните специалисти разказват протичащото се сега на територията на химическия цех “Азот ” в Северодонецк. Украинските бойци се пробват да основат там цитадела, сходна на “Азовстал ” - само че какво ще им се получи в последна сметка?

Украинските бойци, които се намират на територията на химическия цех “Азот” в Северодонецк, упорстват да бъдат пуснати в прилежащ Лисичанск с цивилни заложници. Това оповестиха в събота източници от правоохранителните органи. Според Апти Алаудинов, асистент на ръководителя на Чечения, в бомбоубежищата на “Азот” може да има над хиляда цивилни, в това число чиновници на предприятието, членове на техните фамилии и поданици на прилежащи квартали.

„ Азот в този момент има към 300 бойци. Те влязоха в договаряния с нас, изискването им беше да ги освободят в прилежащ Лисичанск дружно с цивилните заложници. Разбира се, това не ни устройва “, сподели източникът и добави, че „ договарянията, явно, ще продължат “.

Луганската " Северодонецка асоциация " Азот " е едно от най-големите химически предприятия в Украйна за произвеждане на торове, амоняк, амониев нитрат, оцетна киселина и метанол. Това градообразуващо дружество е част от групата “Остхем” на украинския предприемач Дмитрий Фирташ. По отношение на размера този обект заема малко по-малко от половината от територията на Северодонецк (42,1 квадратни километра). В руските години, по време на своя подем, 10 хиляди души работят в “Азот”. Освен голям брой работилници и разнообразни производства, поликлиника и хранителен комбинат, тук са построени бомбоубежища.

Северодонецк, сходно на Лисичанск, беше един от последните два огромни града, които останаха отвън контрола на управляващите на Луганската национална република (ЛНР). В края на май ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров разгласи освобождението на града и завършването на „ тоталното пречистване “.

Според ръководителя на ЛНР Леонид Пасечник главната задача в “Азот” е да прочисти индустриалната зона на територията на химическия цех, тъй че да не се провокира екологична злополука. Андрей Марочко, формален представител на Народната милиция на ЛНР, означи, че украински бойци минират изходите от индустриалната зона.

По-рано съветското министерство на защитата уточни, че украинските въоръжени формирования не престават да употребяват сериозни промишлени уреди за военни цели, криейки се зад цивилното население. Освен това, съгласно съветските военни, украински бойци са минирали контейнери с химикали на територията на “Азот”, с цел да ги взривят по време на отстъплението и упрекват Русия за това. В края на май беше обявено, че в Северодонецк се водят интензивни боеве. На 31 май в града се взриви цистерна с химикали. ЛНР упрекна украинските военни за изключителното състояние.

Според посланика на ЛНР в Русия Родион Мирошник, сега се водят договаряния с бойците в “Азот” за безвредното излизане на цивилните. Според неговите оценки в завода може да има не 1000, а 500 цивилни. „ На украинските формирования ще бъде обезпечен живот и съответно лекуване в сходство с интернационалните условия, в случай че освободят заложниците, а самите те престанат да оказват опозиция и се предадат без никакви условия “, написа Мирошник в своя канал в “Телеграм”

Ден преди този момент посланикът изясни, че „ някои условия “, сложени от бойците към съюзническите сили на Русия и ЛНР, няма да бъдат признати. „ Само слагане на оръжие и капитулация “, акцентира дипломатът.

Експертите са съгласни, че украинските военни, които са обкръжени, би трябвало да се предадат и да не се крият зад цивилните като жив щит, опитите да проточат времето и да слагат свои условия няма да доведат до нищо положително. Военният анализатор Владислав Шуригин е уверен, че в случай че обкръжените не се предадат, те ще бъдат унищожени. По думите му няма да има толкоз дълга блокада, както в “Азовстал”. Операцията по освобождението на “Азовстал” продължи от средата на март до 20 май. През това време цивилните излязоха по филантропичните коридори, а членовете на националистическия полк “Азов” се предадоха.

„ В “Азот” има по-малко бойци, в сравнение с в “Азовстал”. Както се споделя, тръбата е по-ниска и димът е по-рядък. Тези бойци чудесно схващат и помнят по какъв начин приключи всичко за “Азов”. Не виждам в тях огромно предпочитание да умрат в тези дупки “, споделя Шуригин. Според специалиста бойците ще продължат да се пазарят, " само че е малко евентуално да бъдат освободени от “Азот” на украинска територия ". „ Очаква ги единствено плен или заличаване “, уверен е Шуригин.

Събеседникът показва рисковете от провокации и взривяване на контейнери с химикали. „ Не можем изцяло да премахнем опасността от провокации, тъй като в този момент територията на завода се управлява от бойци. Но ние непрекъснато поддържаме средства за справедлив надзор върху тези зони - безпилотни летателни апарати, организираме изчерпателен надзор. Подобни провокации няма да могат да трансформират хода на военните дейности “, увери Шуригин.

Франц Клинцевич, водач на Общоруската социална организация “Руски съюз на ветераните от Афганистан”, счита, че под въздействието на Запада украинските военни са станали „ не напълно съответни “, защото в такива условия те слагат претенции под диктовката на настойниците си. „ Те имат две благоприятни условия – да умрат или да предадат оръжията си, да преминат през демилитаризация и денацификация. Те имат 100% късмет да спасят живота си. Цивилните се трансформират в заложници на обстановката, тъй като измежду украинските бойци има незаконни командири и голям брой известни негодници - националисти ”, счита Клинцевич.

Доцентът в катедра „ Политология и социология “ на “РЕУ” “Плеханов” Александър Перенджиев, член на експертния съвет на „ Офицерите на Русия “, прибавя, че представители на силите за специфични интервенции са част от обкръжената група на ВСУ в “Азот”.

„ Това са едни от най-добре подготвените елементи, професионални бойци. Те бяха изпратени там с вярата да задържат последните твърдини в Донбас “, сподели Перенджиев.

Според специалиста сегашната обстановка ясно прилича случилото се в “Азовстал”, когато животите на цивилни бяха заложени на карта, само че в последна сметка бойците трябваше да се предадат. Основната разлика сред сегашната обстановка е, че освобождението на територията на химическия цех няма да бъде чисто военни дейности, а антитерористична интервенция за избавяне на заложниците. Чеченски бойци от Националната армия ще играят основна роля.

„ Ще бъде проведен филантропичен кулоар за цивилни, само че щурмът на химическия цех ще продължи. Никой няма да чака, до момента в който на бойците свършат храната, както беше в “Азовстал”. Тече постепенно, само че несъмнено заличаване на врага. Животът ще бъде обезпечен единствено за тези, които се предадат. Ще им бъде обезпечен заслон, храна и медицински грижи”, счита военният политолог.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР