Това е една от най-мръсните компании в Европа повече от

...
Това е една от най-мръсните компании в Европа повече от
Коментари Харесай

RWE, най-голямата енергийна компания в Германия, става зелена

Това е една от най-мръсните компании в Европа повече от век - в този момент RWE се стреми да бъде измежду най-чистите. Най-големият производител на електрическа енергия в Германия неотдавна направи две огромни стъпки към тази цел. На 1 октомври тя се съгласи да придобие бизнеса с възобновима сила на американската компания Consolidated Edison (ConEd) против 6.8 милиарда $. Три дни по-късно немската компания подписа съглашение с районните и федералните локални държавни управления за правене на проекти за прекъсване на производството на електричество с извънредно замърсяващите лигнитни въглища до 2030 година Но задоволително ли е това, с цел да удостовери зелените планове на RWE?

Реклама Преход
Компанията се трансформира в нарицателно име в родната си страна за оператор на нуклеарни централи и мини за лигнитни въглища, което я трансформира в цел на доста митинги през годините. През 2019 година да вземем за пример деятели, лагеруващи в десетки дървени къщички, стопираха енергийният производител да разчисти това, което е останало от гората Хамбахер - в миналото голяма гориста околност в Западна Германия. Искането на RWE беше гората да бъде изсечена, с цел да продължи добива на лигнитни въглища. Последните вести са част от доста по-голямо пренареждане. През ноември предходната година компанията разкри проекти за вложение на 50 милиарда евро за увеличение на потенциала за възобновима сила от 25 на 50 гигавата (gw) в границите на осем години - към една трета от настоящия общ размер.

В композиция двете скорошни покупко-продажби демонстрират, че RWE е на прав път, споделя Винсънт Ариал от JPMorgan Chase. Бизнесът на ConEd с 3GW възобновима сила ще направи RWE четвъртият по величина снабдител на зелена сила в Съединени американски щати, само че също по този начин идва с поредност от вятърни и слънчеви планове от над 7GW.

Споразумението в Германия покачва вероятността, че RWE може да излезе от въглищния бизнес даже по-рано от 2030 година Главният изпълнителен шеф Маркус Кребер сподели пред анализатори, че нейният бизнес с лигнитни въглища евентуално ще бъде обособен като фондация с нестопанска цел, незабавно откакто актуалната енергийна рецесия завърши и немските политици имат време да дадат регулаторно утвърждение.
Амбициозни ли са задачите
И въпреки всичко някои вложители настояват, че RWE не е задоволително амбициозна в задачите си. Други огромни европейски комунални компании имат по-мащабни проекти, счита Бенедикт Кормайер от активисткия фонд Enkraft, който има дребен дял в RWE. Италианската Enel и испанската Iberdrola желаят да доближат надлежно 129 GW и 95 GW потенциал за произвеждане на зелена сила до 2030 година Това, съчетано с обстоятелството, че ще има огромен завещан бизнес за няколко години, значи, че оценката на RWE е по-ниска, в сравнение с би трябвало да бъде, без значение от вероятността за доста печеливша година и растящата цена на акциите, споделя Кормайер. Финансирането на договорката с ConEd демонстрира това, добавя той. Катарският капиталов орган (QIA), суверенният фонд на страната, внесе 2.4 милиарда евро в брой за договорката и ще има 9% от RWE. Но заплати единствено към половината от цената на своя дял в RWE, който компанията даде за бизнеса с възобновими източници на ConEd.
Реклама
Може би QIA е облагодетелствана от връзките сред Германия и Катар. Когато канцлерът Олаф Шолц обиколи Близкия изток през септември, Катар беше една от спирките. Правителството на Германия се надява, че богатата на запаси страна от Персийския залив един ден ще обезпечи експорт на полутечен природен газ, с цел да размени вноса от Русия. Тъй като в този момент QIA става най-големият акционер на RWE, по-вероятно е газът да стартира да тече. 2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Германия контракти доставки на полутечен газ от ОАЕ 28 септември 2022, 11:37 Някои европейски енергийни компании са на ръба на оцеляване, до момента в който други са във напредък 16 септември 2022, 12:38 RWE усилва до 5 милиарда евро вложенията във възобновима сила 25 август 2022, 11:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР