Това е една от най-креативните рецепти, които сме виждали, затова

...
Това е една от най-креативните рецепти, които сме виждали, затова
Коментари Харесай

Пълнен шаран с ориз в тесто

Това е една от най-креативните предписания, които сме виждали, по тази причина бързаме да я споделим с вас - пълнен шаран в тесто, сигурни сме, че е ужасно апетитен

Необходими Продукти

● шаран - 1.8 - 2 кг
● лук - 1/2 кг жълт
● домати - 3 - 4 бр., или 1/2 ч.ч. дом.пюре
● ориз - 1/2 ч.ч. почистен, бял
● чесън - 1 глава
● сурови ядки - 1 шепа, микс
● стафиди - 1 шепа
● девесил
● мащерка
● червен пипер - 1 ч.л.
● черен пипер - 1 ч.л.
● магданоз - 1 вр.
● олио - 1/2 ч.ч.
● сол - 2 с.л.

за тестото


● брашно - 600 г
● сол - 1 щ.
● сода бикарбонат - 1 щ.
● олио - 1/2 с.л.
● масло - 250 г
● вода

Начин на подготвяне

За да приготвите пълнен шаран в тесто, от вечерта си намажете изчистения и почистен шаран от вътрешната страна и извън със солта.

На другия ден започнете с приготвянето на плънка за шаран. Всичко нарязвате на дребно. Запържвате лука, добавяте чесъна.

Прибавяте ориза и аления пипер, обръщате сместа няколко пъти и изсипвате доматите. Задушавате 10 минути и сваляте от огъня.

Добавяте ядките, стафидите, черния пипер, подправки за риба и магданоза. Разбъркайте и пробвайте на сол, тъй като подправката съдържа такава.

Преди да започнете да цялостните шарана, си пригответе игла и конец. Срежете рибата от вътрешната страна през изчистения стомах съвсем до гърба по посока от главата към опашката с изострен нож. Така увеличавате пространството за пълнене. Започнете да слагате плънката от там. Зашийте и оставете да почине.

В дълбока купа изсипете пресятото брашно, щипка сол, щипка содичка и олио. Пригответе си до вас пакета с брашното и кана с хладка вода и замесете приблизително твърдо тесто.

Посипете работния си плот с брашно. На точилката също сложете брашно. Прехвърлете тестото върху плота и разточете. Колкото е по-тънка кората, толкоз по-добре. Разрежете кората на 5-6 почти равни по величина правоъгълници и отделете единия: от него ще вършиме декорацията на рибата.

Взимате едно парче, поразтегляте го с ръце и го намазвате с размекнато масло. Слагате върху него друго разтеглено парче, което намазвате с масло. Следва друго разтеглено парче от разрязаната кора с размазано по нея масло... И по този начин, до момента в който свършат частите.

Върху последното не би трябвало да има масло, тъй като ще точите подредената купчина или ще я теглите с ръце... както ви е по-лесно. Направете си сметка какъв брой части сте нарязали, сред какъв брой ще сложите масло и съгласно това, на какъв брой равни елементи да си разделите 250-те грама масло.

Разточвате кора два пъти по-голяма от рибата. Периодично, в процеса на разточване, си поръсвайте с брашно плота и обръщайте кората върху него, с цел да не ви залепне. Поръсвайте си и точилката.

Намажете готовата кора с олио. Идете при съда с рибата и намажете и нея. Прехвърлете рибата върху едната половина на кората и загърнете другата ѝ половина върху нея.

Започвате оформяне на детайлите на рибата от отделеното парче тесто. Разточете го още малко и започнете да изрязвате елементи, за които се сещате, че рибата има: хриле, коремни и гръбни перки, странични, опашни форми, очи, уста, люспи.....При потребност, съберете изрезките, разпънете отново и продължете с това, което не сте довършили. Отне ми един час, само че беше наслаждение - като занимателно моделиране с пластилин.

За око вградих пръстен от обезкостена маслинка.

По време на декорацията си дайте сметка за какъв брой време ви се стопля фурната и фиксирайте температура от 180 градуса.

Намажете приключената рожба на вашето изкуство с яйце и печете 2 часа /за толкоз килограма/ на указаната температура, като позиционирате тавата малко под средата на фурната, от горната страна и изпод с вентилатор. Ако забележите, че се зачервява много преди края на печенето, покрийте с хартия или лист фолио.

За това ядене пълнен шаран в тесто не ви би трябвало самун, тъй като приготвеното по този метод тесто е доста вкусно. Нарича се налагано и от него се подготвят вита баница, щрудел, наложена баница. Прилича на бутер тесто, само че не е същото.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР