Това е една от мерките за подобряване на чистотата на

...
Това е една от мерките за подобряване на чистотата на
Коментари Харесай

Предлагат минивецове да помагат на София да диша нормално

Това е една от ограниченията за възстановяване на чистотата на въздуха в София, които предлага инж. Симеон Славчев от новоучредената партия МИР, който е общински консултант в София от ПГ-5. Идеята му е да се изградят минивецове в столицата, защото водоснабдяването е по гравитачен път, а това от своя страна щяло да способства за зареждане на електрически градски превоз, който пък можело да е изцяло безвъзмезден?! Дали болшинството ще одобри и даде старт на тези ограничения, ще стане ясно още при започване на идната година. Печалната политическа процедура обаче демонстрира, че всички ръководещи болшинства в интервала на така наречен "демократичен преход " високомерно отхвърлят предложенията на хората в съпротива. Без оглед на това дали са потребни, прагматични и рационални. Дано този път в СОС се сътвори казус. Ето какво сподели по тематиката за мощно нечистият въздух, който дишаме, и вероятните ограничения за пречистването му, инж. Славчев:

"Мерките за възстановяване на чистотата на въздуха, които до момента Следствен отдел към окръжна прокуратура ползва, са безусловно неефективни. Доказателства по тази причина са ежедневните митинги на хората в разнообразни квартали на столицата. Ние желаеме да помогнем за решаването на този кусур и направихме незабавна работна група от представители на кметството, от другите партийни групи в общината и тези в Народното събрание. Необходими са и незабавни законови промени.

Много жители са дейни и дават положителни оферти, не би трябвало да ги подценяваме. Не единствено в София, навскъде общините не трябва да си затварят очите и да се вършат, че не виждат съществуващите проблеми със замърсяването на въздуха. Столицата ни е преди всичко измежду страните в Европейски Съюз по астматични болести, най-много измежду децата.

Затова аз внесох съответни оферти в Столичния общински съвет и отрасловата комисия по екология и мощно се надявам, че ще се получи политически и публичен консенсус по тази тематика. Всъщност, една от главните цели на новоучредената ни партия МИР, е да се заеме с решаването на действителните проблеми на хората в градовете. Залагаме на експертното начало и с такива експерти от разнообразни институции набелязахме съответни ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха.

- Предлагаме да се дават енергийни помощи под формата на ток и газ, а не както до момента - дърва и въглища.
- Да се трансформират отоплителните системи на жителите и да се влага в газифициране.
- Също по този начин и смяна на отоплителните уреди, които да не замърсяват.
- Да се учреди фонд, който да се разходва за саниране на постройките и енергийната им успеваемост. Доказано е, че по този начин се икономисва до 50 на 100 от силата, а и общината има опция да го направи.
- Предлагаме също по този начин в дните на мощно замърсяване с фини прахови частици да се вкара безвъзмезден градски превоз и възбрана на придвижването на частни коли в центъра.
- Да се влага в цялостната електрификация на градския превоз. Това е допустимо да се направи посредством множеството съществуващи европрограми.
- Изключително значимо е в София да се изградят минивецове. Това е допустимо, заради подобаващата "В и К " конструкция, която довежда водата до София по гравитачен път. Тези минивецове могат да захранят целият електротранспорт гратис, даже и уличното осветяване, пресметнаха наши експерти.

Всички тези ограничения са вероятни за неотложно приложение, стига да има воля от страна на ръководещите. Силно се надявам, че болшинството ще оцени и ще огледа прагматично на нашите оферти, тъй като здравето няма цена. Софиянци имат право да дишат обикновено, българите в останалите градове също. Всички живеем в градовете и селата ни и е значимо да се грижим с общи старания за общият ни живот. Възрастните хора споделят, когато човек е здрав, той е богат. И са прави.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР