Това е една от идеите на Василев, с които да

...
Това е една от идеите на Василев, с които да
Коментари Харесай

Василев ще държи сметки в заведенията да се плащат само при касов бон. От бранша се страхуват от лоши клиенти

Това е една от концепциите на Василев, с които да се увеличи събираемостта. Целта е клиентите да имат правото да откажат да платят сметката си в заведение, в случай че не бъде издадена касова записка. Пред “24 часа ” Василев съобщи, че мярката е “чудесна ” и работи добре в Гърция. 

 

Идеята обаче би основала проблеми, разясняват от сектора пред “Дневник ”.

 

Предизвикателството ще е огромно за сервитьорите, на които може да се наложи да гонят клиенти, които са решили просто да станат и да си тръгнат. Според тях такава режисура дава поле за изява на недобросъвестни гости на заведенията.

 

Василев споделя, че чака тазгодишният бюджет да се извърши както е плануван - с 3% недостиг, което удовлетворява изискването за приемането на България в еврозоната. 

Финансовият министър показа още, че с Европейската централна банка са водени диалози да се позволи реализирането на покупко-продажби в евро. Предвижда се, в интервала, в който цените ще се афишират по едно и също време в двете валути, да може да се одобряват заплащания и в евро, в случай че не са в брой.

 

Идеята обаче също би основала проблеми. 

 

" Ще ви отговоря това, което самата ЕЦБ ще отговори. Тя не позволява двойна циркулация преди въвеждането на еврото. След това разплащания в две валути се позволява единствено за доста къс интервал - един месец да вземем за пример ", уточни Радев при чуването си в Народното събрание в средата на юли. 

 

Управителят на Българска народна банка изясни, че и в този момент в проекта за приемане на еврото е регламентирано, че през първия месец след въвеждането му в послание ще циркулират двете валути - левове и евро. 

 

" Това се прави за да се изтеглят левовете - вие ще плащате в левове, само че рестото ще е в евро. Няма по какъв начин обаче за дълъг интервал от време да плащате сметка от 1 лев плюс едно евро - това значи две счетоводства ", изясни Радев.

 

Пред “24 часа ” Асен Василев уточни, че сега не се възнамерява поемането на нов държавен дълг. При правенето на проектобюджета за следващата година ще се реши дали има потребност от това.

 

“Доста по-евтино за нас ще бъде да се финансираме дългово - освен страната, само че и бизнесът, когато влезем в еврозоната ", показва той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР