Това е една невзрачна ивица земя в Черно море, но

...
Това е една невзрачна ивица земя в Черно море, но
Коментари Харесай

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен

Това е една неугледна линия земя в Черно море, само че руснаци и украинци водят яростна борба за нея. Защо украинският остров Змийски е толкоз значим? Какво има там и какво се знае за стратегическото му значение?

Биле е изцяло откъснато от света. Това е единственото населено място на Змийския остров - дребна линия земя в Черно море с размери 600 на 600 метра. Произходът на името не е прочут - там змии няма. Знае се единствено, че съгласно формалните данни островът е населяван едвам от 2007 година, без обаче да е ясно какъв брой тъкмо са неговите поданици. А съгласно гръцката митология на този остров е бил заровен Ахил.

Днес най-голямата забележителност е фарът, повдигнат преди близо 200 години. Иначе най-важната сграда е станцията за мобилни връзки, която свързва хората тук с външния свят.

Краят на усамотението

24 февруари 2022 година носи внезапна смяна и в Биле. Руските войски навлизат в Украйна, като завземат и Змийския остров, който се намира на 200 километра от Крим и на към 500 километра от Донбас. Селището е съвсем изцяло разрушено, 13-те стационирани там украински граничари са пленени. Световна известност получи паметната фраза, отправена към агресора от един от разположените на острова бойци: " Руски транспортен съд, върви на м.....а си ". Тази имитация се трансформира в синоним на украинската опозиция, отдадена ѝ беше даже пощенска марка.

Оттогава насам островът е под контрола на руснаците, само че сега за него още веднъж се водят тежки борби. Преди броени дни украинските военни оповестиха, че са потопили съветски десантен катер край крайбрежията му. Ударен и съществено развален е бил и съветският транспортен съд за тилово обезпечаване " Всеволод Бобров ", който е бил на път към острова. След поразяването на катера украинският министър на защитата Олексий Резников написа иронично в Туитър: " Традиционният церемониал на съветския флот за 9 май ще се организира тази година край Змийския остров, на дъното на морето ".

Стратегическото значение на Змийския остров

Колкото и нищожен да наподобява, през цялото време островът има значимо стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма доста острови. От друга - Змийският остров, който е на към 200 километра южно от Одеса, предлага опция за надзор на цялото корабоплаване към най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия би била в положение да блокира целия експорт на артикули от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които към този момент се постанова да се транспортират доста по-трудно по суша.

Черноморските страни от дълго време са наясно със стратегическото значение на острова, който е трансфорат във военна база още по руско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да дебаркират и огромни военни кораби. Смята се също така, че там има хранилища за боеприпаси и гориво, радарни съоръжения и ракетни установки, някои от които са там още от времената на Съюз на съветските социалистически републики. Тази данни обаче няма по какъв начин да бъдат тествани от самостоятелни източници, защото в продължение на десетилетия островът е затворена военна зона и не бе наличен и преди експлоадирането на войната в Украйна.

До 1948 година островът принадлежи на Румъния. Едва по-късно влиза в състава на Съветския съюз. Оттогава насам за него спорят първо Румъния и Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно Румъния и Украйна. Както в доста други сходни случаи, в разногласията става дума и за естествени благосъстояния.

През 2007 година Украйна взема решение да построи на необитаемия до тогава остров селището Биле, с цел да подчертае териториалните си искания. А фактът, че островът стана една от първите цели на съветските офанзиви след началото на войната, е спомагателен мотив за стратегическото му значение.

Плановете на Русия

По сведения на английските секрети служби в този момент Москва се пробва да укрепи военното си наличие на острова с крилати ракети и със стратегическа противовъздушна защита. Вероятно се възнамерява и строителството на писта за бойни самолети. През последните десетина дни украинската войска се опита да предотврати укрепването на острова с цяла серия набези с дронове и ракети.

Няма никаква гаранция, че украинските военни ще съумеят да си върнат острова. Но не може и да се счита, че борбите за него ще бъдат прекъснати - заради простата причина, че Киев желае непременно да предотврати превръщането на острова с гроба на Ахил в слабост на украинската защита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР