Това е една добра стъпка, но ми се струва, че

...
Това е една добра стъпка, но ми се струва, че
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Заев направи добра стъпка, но тя е доста късна

Това е една добра стъпка, само че ми се коства, че е много късно направена. Такава трябваше да има доста по-рано, с цел да може обществото в Република Северна Македония и българският хайлайф тук да се приготвят за провеждането на такива диалози, да се намерят допирни точки в тази противоречива обстановка.
Това съобщи пред bTV проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия във връзка изявлението на македонския министър председател Зоран Заев.

Интервюто на Заев пристигна след решението на България да блокира югозападната си съседка по пътя към Европейски Съюз и да наложи несъгласие върху старта на договарянията за присъединение. Това решение пристигна на фона на противоречиви исторически въпроси, които обостриха връзките сред двете страни. Българското несъгласие бе посрещнато изключително остро от обществото в Република Северна Македоня.

Като дребна крачка напред в вярната посока дефинира и вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов думите на Заев. Македонският министър председател съобщи, че осъществяването на Договора за добросъседство ще бъде закон.

Той означи, че политическата и медийната среда в западната ни съседка са настроени извънредно отрицателно, само че също така " в огромна степен много промито е и съзнанието в човешките настройки “.

" Нашата комисия преди 2 години и половина сложи въпроса, че в техните учебници е извънредно време да се промени отношението към България. В учебника им по история за VI клас в урока за българите написа, че " бугарите са номадско племе, което се занимава с хищничество, по генезис са турци, татари и монголи. Това са 6 отрицателни избрания. С тези избрания порастват генерации в Македония. Тези настройки доста мъчно могат да се трансформират ", уточни още проф. Топалов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР