Това е един от много тежките случаи на доклад от

...
Това е един от много тежките случаи на доклад от
Коментари Харесай

Радан Кънев: Ще има още такива доклади. Корупцията у нас е постоянен проблем

Това е един от доста тежките случаи на отчет от Европейската работа за битка с измамите. Тук става въпрос за държавна поръчка и въпреки сумата да не е огромна, е доста показателна. Това е станало преди 4 години. Европейските институции работят постепенно. Трябва да се подготвим за доста такива отчети и наказания, тъй като корупцията у нас е непрекъснат проблем. Тази поръчка е предходна през трима министри, три държавни управления. Това не е белег на една политическа мощ.
Това съобщи пред bTV евродепутатът Радан Кънев. Повод за думите му е отчетът на ОЛАФ, в който са направени тежки констатации за корист със служебно състояние и корупция при покупка на джипове за Министерството на вътрешните работи.

" Няма еднопартийна корупция, а тежка систематична политическа корупция на доста равнища. Ще се сблъскваме с отчети за автомагистрали, за доста много случаи, в които поръчките са съмнителни. Много почтени държавни управления ще заплащат сметки на предходни държавни управления ", уточни още Кънев.

Според евродепутатът огромният проблем у нас е, че се отхвърлят проблемите с корупцията. Всичко се възприема като " чувство ".

" Можеш ли да излъжеш болния, че е здрав, банкрутиралият - че е добре материално? Разрушава се доверието вътре в обществото. Отричането на казуса го задълбочава. Не можем да отхвърляме, тъй като идват избори. Ситуацията е сериозна и изисква по-високо равнище на национално единодушие. Накъде тръгваме след април месец? Тук сме по пързалката надолу и всички си даваме сметка за това ", добави още Кънев.

Той разяснява и казусът с имунизациите в Европа и забавената имунизация на популациите в държавите-членки.

" Такъв проблем има, само че за България той е друг от този в Европейски Съюз. Нивата на имунизация у нас са 5 пъти по-ниски от тези в блока. от третия ден на имунизацията не сме напуснали последното място. България има личен народен проблем в оправянето с имунизацията и настрана с убеждаването на хората. Не съм видял акция. Кой ги убеждава? Кой дава отговор на въпросите - десетки и стотици са без отговор ", попита евродепутатът.

По думите му казусът с количествата ваксини в Европейски Съюз се дължи на фактори, които в началото са изглеждали позитивни.

" Европа реши да не имунизира на правилото на незабавно утвърждение. Мисля, че това е кардинално положително решение. Представете си при тези равнища на подозрение да се каже, че не са направени всички тествания. Европа изиска гаранции за отговорност, което докара до едни доста дълги договаряния. Договорите бяха подписани със забавяне и в този момент се вижда, че целия Европейски Съюз се забавя с процеса по имунизация. Оценката кое е било вярно и кое неверно е доста тежка, само че ситуацията не е розово ", разяснява Кънев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР