Това е един много особен момент, тъй като събитието, което

...
Това е един много особен момент, тъй като събитието, което
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Няма нищо по-добро, което може да ни обедини, от паметта на Апостола

„ Това е един доста необикновен миг, защото събитието, което означаваме, може да се окаже извънредно значимо за цяла България. ”, уточни в словото си преди представянето на Националната стратегия за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски министърът на културата Найден Тодоров. Програмата е под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

„ Колко хора в нашата история могат да бъдат наречени „ Апостол ”? България през днешния ден е една страна, раздирана от спорове. Българският народ е разграничен по всевъзможни вероятни тематики. Задаваме тематиката и народът към този момент е разграничен. Имаме обаче едно нещо, което може да ни сплоти, и това е Васил Левски. Надали някой може да пренебрегне обстоятелството, че ние нямаше да сме тук, в случай че не беше Васил Левски. ”, уточни министър Тодоров. По думите му в този момент е моментът да се замислим за делото му, само че и за идеалите му, които да „ вземем вътре в нас ”, тъй като те ще ни оказват помощ да успеем да се оправим с тежкото време, в което живеем.

 

„ Днес повече от всеки път имаме потребност от обединяване и няма нищо по-добро, което може да ни сплоти, от паметта на Апостола ”, сподели министърът на културата. Той моли: „ Да се сетим, че вътре в нашите сърца всички дружно принадлежим към една нация, един народ, една страна и да се борим дружно ”. За министър Найденов „ дружно ” е основната дума, която е била основна и в посланията на Левски. „ Всичко, което можем да създадем оттук насетне, може да е и в името и паметта на този един-единствен облик, който не може да ни раздели ”, посочи министърът.

 

Той прикани да се възползваме от значимата годишнина, с цел да дадем ново начало на нашето лично развиване.

В събитието в изложба „ Средец ” на Министерството на културата през днешния ден участваха зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов, Васил Василев – ръководител на Общобългарския комитет „ Васил Левски ”, проф. Пламен Митев – учител в СУ „ Климент Охридски ” и член на УС на фондация „ Васил Левски ”, Дора Чаушева – шеф на Национален музей „ Васил Левски - Карлово ”, доцент доктор Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”, Ярослава Бубнова – шеф на Националната изложба и Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, доцент доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация „ Архиви ”.

„ Тази седмица се обрисува динамична, наситена на събития и доста прочувствено изпълнена ”, уточни зам.-министър Пламен Славов. Той показа пожеланието на министър Тодоров да обединим поклонението и паметта на всички български жители, с цел да реализираме това, към което Левски призоваваше, и това, към което се стремят генерации от нашите сънародници след политическото ни избавление и възобновяване на самостоятелната българска страна.

Председателят на Общобългарския комитет „ Васил Левски ” Васил Василев акцентира, че подготовката за отбелязването на значимата годишнина е траяла над година. Той изрази задоволството си, че надали ще има обитаемо място в страната ни, където да не бъде маркирано събитието, а това е плод на усилена работа. Васил Василев се причисли към думите на министър Тодоров, че Левски е може би единственият знак, който е в положение да сплоти народа ни. Той описа по-подробно за Националния конкурс на тематика „ Аз съм Левски ” – за възпитаници от 1-12 клас, към който е имало интерес от деца в цялата страна.

 

Церемонията по награждаването на отличените в него ще се състои също в изложба „ Средец ” на Министерството на културата тази сряда, 15 февруари, от 14 ч. Васил Василев изрече признателност към Министерството на културата и Националната изложба за оказаното подпомагане при организирането на специфичната мултимедийна експозиция, отдадена на Левски, която следва да бъде открита на 19 февруари от 11 ч. в „ Квадрат 500 ” на Националната изложба.

Проф. Пламен Митев също показа всички акценти в Националната стратегия, в които взе участие фондацията, като уточни, че задачата на програмата е да се излезе оттатък датите към 18 февруари, с цел да може вниманието към Левски да е стабилно ориентирано през цялата година. Той показа, че към този момент е реалност и юбилейният вестник „ Васил Левски – 150 години величие ”, както и незабравим календар. Открои и двете научни конференции, отдадени на Левски – извършената на 6 февруари в СУ „ Св. Климент Охридски ”, както и идната „ Васил Левски и освободителното дело в Македония ”.

Директорът Дора Чаушева описа за самодейностите на Национален музей „ Васил Левски - Карлово ”, като подчертава върху пътуващите изложения за Левски на територията на страната. Посочи, че актуалната галерия в изложба „ Средец ” на Министерството на културата ще бъде преведена на чешки език и показана във връзка 3 март в Българския културен институт в Прага. Сред останалите начинания на музея са и „ 150 урока за Апостола ”, които и сега се организират – онлайн и в интернет, освен това с огромен триумф, събирайки дружно възпитаници от Испания, Мароко, Германия. Освен за учениците от музея са помислили и за студентите, за които се организират семинари, издали са вестник „ Апостолът ”, който стартира да излиза още в 1991 година, а през 2021 година стартира да се приготвя поредицата, обвързвана с новите документи за живота на Васил Левски, като том 3 към този момент е публикуван.

Ярослава Бубнова – шеф на Националната изложба, описа за вълнуващата мултимедийна галерия „ Изповедта на Левски ”, която ще бъде открита на 19 февруари в „ Квадрат 500 ” - в непосредствена непосредственост до паметника на Васил Левски. Г-жа Бубнова също изрече специфични благодарности на Министерството на културата за скъпата поддръжка.

Директорът доцент доктор Красимира Александрова подчертава върху събитието на 16 февруари в на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” – галерия с скъпи документи от фонда на институцията, като още веднъж ще бъде показано и Тефтерчето на Васил Левски, а заради огромния интерес от страна на жителите се обмисля удължение на периода, в което ще може да се види. Националната ни библиотека посочи и работата с деца, като ще бъдат проведени най-малко две ателиета. В тях подрастващите ще пишат с почерка на Левски, с помощта на направения от Стефан Пеев цифров шрифт. Благодарение на поддръжката на Министерството на културата ще бъде пуснат и нов електронен тираж на Тефтерчето на Левски.

Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, показа, че Българската православна черква във всяка тържествена литургия загатва всички починали за страната ни герои, а на 19 февруари от 17 ч. в храма „ Св. София ” ще бъде отслужена панихида за упокоението на Васил Левски, на която са поканени всички жители. Той прикани жителите и гостите на столицата да се включат по-късно и в литийното шествие до паметника на Апостола на свободата, където ще бъдат поднесени цветя и венци. Церемонията-поклонение стартира в 18 ч.

В края на представянето на Националната стратегия зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов разгласи, че изложба „ Средец ” ще работи на 18 и 19 февруари (събота и неделя) от 11 до 17 ч., с цел да могат жителите и гостите на столицата да посетят изложбата, отдадена на Васил Левски „ Бунтът на духа – съществена мощ по пътя към свободата ”.

С Националната стратегия за отбелязване на 150-годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, можете да се запознаете тук:. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР