Това е четвърти Консултативен съвет, днешният е за месото. Радваме

...
Това е четвърти Консултативен съвет, днешният е за месото. Радваме
Коментари Харесай

Земеделският министър прогнозира, че месото ще поевтинее наесен

„ Това е четвърти Консултативен съвет, днешният е за месото. Радваме се, че всички участници към този момент схващат, че са част от една неразривно обвързвана агрохранителна верига. Целта е да повишим наличието на повече български артикули на трапезата на българина “.  Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след Консултативния съвет по месото.

Той предвижда, че цената на месото ще падне през есента, като подчертава съответно върху високите цени на свинското месо сега.

„ Невъзможно е да има далавера у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година “, изясни той.

„ Всяко лято цените на месото скачат. Това не е оригиналност “, акцентира той и уточни, че от 30 година се занимава с месопреработка, тъй че не е сюрпризиран, тъй като всяко лято цената на свинското месо скача.

По думите на Вътев високите цени на месото се дължат главно на това, че през лятото в свинефермите животните се отглеждат с по-високи разноски.

„ Има задоволително справедливи фактори за това – повишаване на електрическа енергия, на горива, на заплати. Но желая да ви кажа нещо, което смятам за най-важно и това не е цената на свинското. Най-важното е, че аграрни производители, които приключват работата си във фермите и ги унищожават, аграрни производители, които си унищожават градините, заради нерентабилност и неконсолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а отпътуват в чужбина “, заяви Вътев и акцентира, че това е най-страшното, което всички би трябвало да проумеем и да обърнем нещата, и в действителност да създадем земеделието и храните в предпочитан за страната бранш, с цел да спре приключването на хора.

Земеделският министър означи, че не може да познае каква ще бъде цената на свинското месо наесен. „ За страдание, нямам нито едно съображение да ви кажа с какъв брой % ще се намали цената или по какъв начин ще се промени, това го дефинира пазарът “, добави той.

Още през месец юли министърът по земеделието и храните Кирил Вътев разгласи, че по всички чувствителни тематики в бранш „ Земеделие “ ще бъдат основани национални Консултативни препоръки.

Предстои да заседава Консултативен съвет по пчелния мед, подобен по техническите култури, за лозята и виното и за етерично-маслените култури.

На предходните три съвета бяха сложени някои съществени цели – иницииране на промени в Закона за поземлените връзки, следствие и разбор за цената, както на млякото, по този начин и за плодовете и зеленчуците назад по веригата - от рафта в магазина до полето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР