Това е борба от 10 години. Трябва да се замислим

...
Това е борба от 10 години. Трябва да се замислим
Коментари Харесай

Експерт: Можем да си купим и 101 медицински хеликоптера, но нямаме площадки и система за тях

" Това е битка от 10 години. Трябва да се замислим желаеме ли, или не желаеме да имаме медицински хеликоптери, тъй като статистките демонстрират, че има витална нужда. Ние можем не един, а 101 да си купим, само че би трябвало да изградим система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България и когато я има, тогава тя би свършила някаква работа ", заяви инж. Мариян Боновски в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него, с цел да изградим системата, би трябвало да знаем сега, в който се случи случай, на кого би трябвало да се обадим, кой ще реагира. Гостът посочи, че в международен мащаб системата HEMS е нещо, което дава опция в границите на 30 минути хеликоптерът да стигне ненапълно и на още 30 минути той да го закара до болничното заведение, а в Европейски Съюз това става за 8-12 мин.

" Със самата машина не можем да създадем нищо - по простата причина, че трябва първо да се построи самата система – да има площадки. В България към този миг няма нито една лицензирана такава ", безапелационен е инж. Боновски пред Bulgaria ON AIR.

" Планинското избавяне е доста дребна част от HEMS-а. Този, който се е изгубил в планината, изобщо не е работа на медицинския хеликоптер. Той е незабавна здравна помощ, който при случай на пострадал отива, оказва му първа здравна помощ и го закарва в най-близката подобаваща болница, само че първо би трябвало да се намерения кои лечебни заведения могат да одобряват такива хеликоптери ", отбеляза инж. Боновски.

Гостът изясни за апарат, който, подложен в хеликоптер, в границите на 20 км локализира с акуратност до 3 метра потърпевш човек по неговия телефон, само че телефонът би трябвало да е включен, даже и да няма обсег. И коментира случаите в Пирин, където се рискуваха животите на 40 планински служители заради неналичието на медицински хеликоптери.

" Трябва да образоваме задоволително водачите, тъй като водачите с 40-50 часа нальот няма по какъв начин да правят такива комплицирани задания. Силно се удивлявам за какво изобщо ни е нужен този хеликоптер, за който сега се прави социална поръчка, като физически няма построена система. Това ще бъде следващата пиар акция на гърба на данъкоплатеца, тъй като тези пари се изваждат от националния бюджет ", сподели още инж. Боновски.

Той посочи, че един хеликоптер коства от порядъка на 7-8 млн. евро, само че най-важна е поддръжката след покупката. Инж. Боновски добави, че построяването на HEMS също коства много пари, но поддръжката на една такава база при 400 летателни часа годишно коства от порядъка на 3,5-4 млн. евро, а когато е на 24-часов режим, коства към 5 млн. евро.  

" Държавата би трябвало да изважда годишно 50-55 млн., с цел да има построена система HEMS ", обобщи инж. Боновски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР