Това е била стойността на предните парламентарни избори, такава се

...
Това е била стойността на предните парламентарни избори, такава се
Коментари Харесай

Цената на хартиената бюлетина за гласуване набъбна на 31 стотинки

Това е била цената на предните парламентарни избори, такава се чака да е и в този момент съгласно прогноза от Българска народна банка

Колко ще костват хартиените бюлетини за парламентарните избори на 2 април? Централната изборна комисия е изпратила писмо с запитване по тематиката до печатницата на Българска народна банка . Оттам са върнали отговор с прогнозната цена на един брой бюлетина, стана ясно на съвещанието на ЦИК в четвъртък.

Числа не бяха упоменати от докладчика по тематиката. „ Флагман “ обаче научи, че цената, посочена от Българска народна банка, е 26 стотинки без Данък добавена стойност (31 ст. с ДДС). Същата е била цената и за предния парламентарен избор – на 2 октомври.

Сравнително високата цена се дължи на повишаването на хартията в международен проект.

В първото десетилетие на този век цената на една бюлетина е била от порядъка на 4-6 стотинки, сподели информация на „ Флагман “. На евроизборите през 2019 година цената на бюлетината е била към този момент 20 стотинки.

Преди дни Министерският съвет гласоподава план-сметката за вота на 2 април. Близо 88 млн. лева са плануваните първични разноски за изборите като цяло.

Отпечатването на бюлетините е част от по-голямо перо - „ за материално-техническо обезпечаване на изборния развой, в това число за печатане на хартиените бюлетини за гласоподаване, за компютърна обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите от изборите, за разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и за метода на гласоподаване “.

10,45 млн. лева са разноските по този параграф.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР