Това е бил тест за евентуална среща с извънземна цивилизация

...
Това е бил тест за евентуална среща с извънземна цивилизация
Коментари Харесай

SETI: Комуникирахме успешно с кит, но не знаем какво си казахме

Това е бил тест за възможна среща с извънземна цивилизация
Екип от учени от института SETI, който се занимава с търсене на извънземен разсъдък, твърди, че е комуникирал сполучливо с гърбат кит в Аляска. Екипът се надява да приложи наученото в реализирането на връзка с извънземна цивилизация - в случай че такава съществува и в миналото установим контакт с нея.

" Китовете са сурогат на извънземните ", сподели Джоузи Хъбард, откривател на SETI и експерт по държанието на животните в Калифорнийския университет Дейвис, пред New York Post. " Те са интелигентни същества с език, който ни е непознат. "

" Нещата, които научаваме от общуването с китовете, биха могли да ни оказват помощ, когато пристигна време да се свържем с извънземни ", добави тя.

" Техният език е комплициран ", сподели изследователката на езика на китовете Лиза Уокър пред NYPost. " Те издават възгласи, тропат, пъшкат и скърцат. Техните вокализации са завладяващи. Опитваме се да разберем какво значат звуците им. "

През декември 2023 година екипът пусна подводни записи на гърбати китове на други китове край крайбрежията на Аляска. Докато множеството от бозайниците не им обърнаха внимание, женска на име Твен стартира да кръжи към лодката им, имитирайки шумовете.

" Беше контактно позвъняване ", сподели Хъбард пред NYPost. " Това е методът, по който китовете се обаждат един на друг; те издават крясъци и тракане и ние имаме вяра, че това е методът, по който дефинират местоположението на другия. "

Учените обаче не са сигурни какво са " споделили " на кита.

" Може просто да сме споделили " здравей " и тя да дала отговор ", призна Уокър, " само че това несъмнено бе другарство ", добавяйки, че женската на име Твен е дала отговор на записа " 36 пъти за 20 минути ".

" Ние имаме вяра, че това е първият подобен отзивчив продан сред хора и гърбати китове на техния " език ", сподели Бренда МакКоуън, бихевиорист от UC Davis и водещ създател на публикация, описваща връзката.

" Поради актуалните ограничавания на технологиите, значимо съмнение за търсенето на извънземен разсъдък е, че извънземните ще се интересуват от реализиране на контакт и по този начин ще се насочат към човешки приемници ", добави съавторът и откривател на SETI Institute Лаурънс Дойл. " Това значимо съмнение сигурно се поддържа от държанието на гърбатите китове. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР