Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти

...
Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти
Коментари Харесай

Помага ли витамин D при коронавирус?

Това е несъмнено: витамин D играе значима роля при съвсем всички процеси в човешкия организъм. Когато наличието му в един милилитър кръв падне под 12 нанограма, се приказва за тежка липса. А тя води до проблеми с костите: кърмачетата или дребните деца могат да развият рахит, а при възрастните може да се стигне до остеомалация. С това обаче се изчерпва и здравното единогласие по тематиката.
Колко витамин D е необходим на човек? От кой миг нататък приказваме за липса? Няма еднопосочни отговори на тези въпроси. Факт е обаче, че витамин D се радва на все по-голяма известност.
За какво оказва помощ витамин D?
 Липса на витамин Д - по какъв начин се получава Липса на витамин Д - по какъв начин се получава
Липсата на витамин Д (витамин D) закупи изключителна новост през последните месеци, когато интензивно се разясняват изгодите му в борб...
Витамин D се загатва все по-често освен в псевдо-научната литература, а и в научните изявления. Освен за приноса му за здравината на костите, в последно време се приказва от ден на ден и за позитивния му резултат при някои кардиоваскуларни болести, диабет вид 2 и разнообразни типове рак.
Нивото на витамин D в организма се дефинира главно от слънчевата светлина. Ако до кожата доближават задоволително ултравиолетови лъчи, тялото е в положение самò да създава витамин D. Храната набира единствено към 10% до 20% от нужните ни количества от този витамин. Добитият по този метод витамин D обаче към момента не е биологически деен в човешкото тяло. Необходими са спомагателни процеси по продан на веществата, преди в бъбреците да се образува биологически дейната форма на витамина - така наречен калцитриол, откъдето той постъпва и в кръвта.
Калцитриолът подкрепя редица значими процеси в човешкия организъм - като производството на инсулин, образуването на червени кръвни телца, действието на имунната система и потискането на растежа на туморните кафези.
Помага ли витамин D и против Ковид-19?
През тази година няколко проучвания стигнаха до извода, че съществува връзка сред неналичието на витамин D и по-тежкото протичане на заболяването Ковид-19. Така да вземем за пример съгласно екип учени от Сантандер, Испания, под управлението на Хосе Ернандес, е открил, че 80% от признатите за лекуване в болница пациенти с Ковид-19 имали дефицит на витамин D.
 Витамин D - за какво е толкоз значим Витамин D - за какво е толкоз значим
Витамин D един от най-важните биологично дейни субстанции, нужни за естествената работа на всички органи и системи на организма. При...
През юни пък беше оповестен разбор на учени от университета Хоенхайм, които са открили връзка сред редица незаразни заболявания - като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови болести и метаболитен синдром, точно с ниското наличие на витамин D в организма. " Тези коморбидности, в комбиниране с постоянно следените ниски равнища на витамин D в организма, усилват риска от по-тежко протичане на Ковид-19 ", се показва в документа.
" Това изказване е изцяло правилно ", споделя шефът на ендокринологията в Университетската клиника във Вюрцбург Мартин Фаснахт, който обаче прецизира, че това умозаключение се базира единствено на наблюдения. Без да отхвърля значимата му роля за индивида, той се отнася по-скоро сериозно към преувеличаването на опциите на витамин D. " Нито едно проучване дотук не е потвърдило приписваните му лечебни свойства ", показва медикът. В момента фактически се организират проучвания за това дали витамин D оказва помощ при лекуването на Ковид-19. " Аз обаче нямам доверие, че това ще бъде доказано. Но може и да греша ", споделя Фастнахт.
През октомври 2020 профилираното издание The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology разгласява резултатите от ново изследване, съгласно което превантивното приемане на витамин D може доста да смекчи протичането на Ковид-19.
 
Автор: Юлия Вергин,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР