Това е безпрецедентно, казва Галсеран пред изданието. Обществото започва да вижда,

...
Това е безпрецедентно, казва Галсеран пред изданието.
Обществото започва да вижда,
Коментари Харесай

Испания има своя първи парламентарист със синдром на Даун

" Това е невиждано ", споделя Галсеран пред изданието.

" Обществото стартира да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат доста. Но това е доста дълъг път ", прибавя 45-годишната парламентаристка.

Когато Галсеран е на 18 години, тя се причислява към консервативната Народна партия, привлечена от нейната идеологическа традиция. След което стартира постепенно да гради своята политическа кариера.

През май предходната година е включена в листата с претенденти, които Народната партия издига на районните избори във Валенсия.

Новината, че Галсеран е получила място в районния парламент, идва скоро по-късно.

" Добре пристигнала, Мар ", пише в обществените мрежи районният водач на партията Карлос Мазон. " Страхотни вести за политиката, превъзмогване на бариерите ", прибавя той.

Постижението изстрелва Галсеран до върха на шепата хора със синдром на Даун, които са преодолели бариерите, с цел да влязат в света на политиката. През 2020 година Елеонор Лалу стана първият човек с генетично заболяване във Франция, определен на обществена служба, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей пък беше приветстван, че е написал история, откакто беше избран на политическа позиция в страната през 2022 година

В Испания пътят на Галсеран в политиката е прокаран от Анхела Бачилер, която през 2013 година става първият градски консултант на Испания със синдром на Даун в северния град Валядолид.

В продължение на повече от 20 години Галсеран работи като държавен чиновник във Валенсия, като последно помага за създаването на приобщаваща политика, отдадена на подпомагането на фамилии с деца със синдром на Даун.

" Това е както страхотна вест, по този начин и самопризнание за нейната работа и многото начинания, в които е взела участие. Това е добър образец за това какво е допустимо ", сподели Матия Амор от Down España.

" Има хора, които ме поддържат. Но има и други, които считат, че нямам умения. Но това са хора, които не познават мен или произхода ми ", споделя Мар Галсеран и дефинира новата си работа като голяма отговорност.

" Искам хората да ме възприемат като човек, а освен поради моето увреждане ", разяснява парламентаристката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР