Това е апелът на психолога Иван Игов, един от участниците

...
Това е апелът на психолога Иван Игов, един от участниците
Коментари Харесай

Иван Игов пред „Новини.бг.”: Не говорете срещу децата, те са нашето бъдеще!

Това е апелът на психолога Иван Игов, един от участниците в основаването на новата Национална тактика за детето 2019 г.-2030 година, към всички чели-недочели значимия документ. Скандални мнения по тематиката тези дни имаше от страна на Българската православна черква /БПЦ/, партии и цивилен организации.

За никого не е загадка, че скандал у нас може да се забърка от всичко, изключително преди избори, когато се правят всевъзможни безчинства под шапката на благовидното опрощение, че „ задачата оправдава средствата”. Така се случва тези дни и с прочита на оповестената нова Национална тактика за детето, откакто десегодишната годност на миналата изтече в края на предходната година.

„ Някои се пробват да вадят заплашителни тези от тактиката, само че в следствие се получават единствено фейкове”, счита дългогодишният учебен психолог Иван Игов.

Според него, първи нож на тактиката са извадили от „ едно доста маргинализирано Неправителствени организации - „ Образование вкъщи”, което се състои от няколко човека”. По публична статистика единствено 60 деца на възраст до 16 години се образоват в домовете си по гледище на своите родители. Очевидно тази организация има прекомерно рехава представителност, с цел да си присвоява правото да разяснява напористо в общественото пространство проблемите на всички деца и родители, които посещават публични и частни учебни заведения.

Подобни НПО-та отхвърлят страната и намесата й в образованието. Бележките им по тактиката са толкоз реакционни и крайни, че като ги чете човек добива чувството, че страната е изверг, който желае да лишава децата от родителите им и да ги продава за органи! Това е неуместно, счита Игов и продължава:

„ После пък се обади Ловешкият митрополит, който се оказа че на своя глава никого, е изразил мнение в позиция по норматива от името на Светия синод. Този малоумен скандал се разплете през вчерашния ден. Той се захвана с абортите, само че в тактиката въобще не се приказва за тях, а за това, че децата би трябвало да имат нужното обучение за предварителна защита против ранните забременявания”. А този проблем действително съществува в обществото ни и няма за какво да си затваряме очите за него. България е на едно от първите места в Европа по индикатора „ деца да раждат деца”.

„ Ето ви образци за хора, които въобще не са чели тактиката, не са се постарали да схванат защо става дума, само че се изричат по безразсъден метод. Това може да провокира единствено усмивки. Но сериозен коментар по тактиката е необходим”, е безапелационен психологът.

Националната тактика за детето 2019-2030 година е основана с изключение на от Държавната организация за протекция на детето и благодарение на УНИЦЕФ България.

„ На партиите, които преди избори се пробват да извличат дивиденти с неразбираеми мнения, ще кажа единствено едно – не го правете на гърба на децата на България! Това ще е огромна нечистотия. Стратегията има за цел само да укрепи фамилиите, децата и тези, които се отглеждат при отвратителни условия, не вървят на учебно заведение и така нататък Затова са нужни напъните на всички ни. Никой не е срещу фамилията, както настояват някои партийци. Говорим за тези деца, които са на улицата, изоставени са. Документът, който изготвихме, е тъкмо по тази причина – да върнем тези малчугани в фамилна среда, посредством приемни фамилии и други, да имат покрив над главата и да учат. И отново дублирам – става дума за стотици деца, които са застрашени в никакъв случай през живота да не усетят обич и грижа. Това дали го осъзнават тези, които подлагат на критика, само че без четат?!”, се гневи с съображение дългогодишният експерт.

Той е един от екипа от над 300 специалисти, участващи в основаването на тактиката. Иван Игов е член на Консултативния съвет и е уверен, че две неща са от изключителна значимост:

„ Създава се база данни за децата, които са попаднали в риск и по този начин ще се наблюдава грижата за тях. Досега имаме близо 13 служби, които се занимават с тях, само че не се проследяваше точно пътят на едно дете, сложено в риск, минаващо през всички тези ведомства. Самията аз съм работил с такива деца, които са били нормализирани, само че след това се чудиш къде да ги препратиш. Затова институционалната верига е значима. В тактиката е заложена и водеща роля на предварителната защита деца да не изпадат в риск”.

В умозаключение психологът заключи: „ Всички нелепости, които се изписаха и изговориха против този значим документ, се вършат от хора, които преследват свои користни цели и изгоди. Бих им предложил по напред да прочетат тактиката, само че да не се фиксират егоистично единствено върху личните си фамилии и наследници, а да мислят и състрадават на хилядите деца на улицата, които се нуждаят от помощ. Не говорете против децата на България, те са нашето бъдеще!”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР