Panini разсейва идеята, че се отпечатват по-малко звезди от Световната купа

...
Това е актуализирана версия на история, публикувана за първи път
Коментари Харесай

Това е актуализирана версия на история, публикувана за първи път на 20 ноември 2022 г. 

Твърди се, че Световната купа започва неофициално когато италианската колекционерска компания "Panini" издава своя албум със стикери за четиригодишния конкурс. Изданието за САЩ за 2022 г. включваше 670 стикера на 80 страници, представящи играчи от всичките 32 държави, които се състезаваха в събитието.

Panini каза пред 60 Minutes, че отпечатва 11 милиона пакета стикери на ден през месеците, водещи до Световното Чаша. Всеки пакет съдържа пет стикера на цена $1,20 за комплекта. Съответният албум включваше разпределение за всеки отбор, излязъл на терена в Катар, и включваше снимки на играчи, лъскаво лого на отбора и стикери, отбелязващи предишни отбори, спечелили Световната купа. За да съберат необходимите 670 стикера, повечето колекционери прибягват до размяна на дубликати. Популярността на албума генерира цяла екосистема за размяна - с онлайн групи и организирани срещи, изцяло посветени на Panini.

Феноменът на футболните или футболни стикери започва през 1961 г. в Модена, когато четиримата братя Панини започват да продават колекционерски стикери на италиански футболисти от щанда за вестници на тяхното семейство в северна Италия. Първоначално основните клиенти на Panini бяха деца, но сега компанията изчислява, че приблизително 40% от колекционерите са възрастни.


„Произходът на историята е, че някога бях колекционер на албуми със стикери от Световната купа на Panini, още през 1974 г., когато бях на 12 години“, каза Михайлович пред 60 Minutes Overtime. „Бяхме в Югославия през юни 1974 г. на гости при роднини и баща ми отиде до павилион за вестници и видя тези черни пакети стикери с… рисунка на футболист върху тях. Той се заинтересува и купи няколко , купи албум и ни го показа и каза: "Ето, знаете ли, какво мислите?" И ние не знаехме какво е, но тогава наистина се впуснахме в него, докато вие разкъсвате

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР