Това е абсолютно политическо решение, което за жалост едва ли

...
Това е абсолютно политическо решение, което за жалост едва ли
Коментари Харесай

Цветан Енчев: Закриването на специализираното правосъдие е грешно и прибързано

Това е безусловно политическо решение, което за жал надали ще усъвършенства правораздаването в България.

Дано не произведем още една рецесия, само че мисля, че вървим тъкмо натам. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Цветан Енчев, член на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроса, по време на дебата за закриването на профилираното правораздаване. След 3 часа полемика в пленарна зала болшинството одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет, с които профилираните съдилища и прокуратури се закриват.

Обществото желае ефикасна битка с престъпността и присъди. Но не присъди непременно, а обективни – такива, каквито подсъдимите са заслужили, съобщи още Енчев. Той бе безапелационен, че профилираното правораздаване има своите недостатъци, само че и своите резултати.

Европейските институции оцениха високо работата на профилираното правораздаване и в отчета от 2019 година беше преустановен мониторингът на България. Това е израз на интернационално самопризнание към профилираната прокуратура на България, посочи националният представител от Движение за права и свободи.

Признание е и фактът, че през идващите 4 години нашата профилирана прокуратура, без значение от нейните недостатъци, ще управлява секретариата на непрекъснатата Конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведени закононарушения под егидата на Европейската организация за съдействие и сигурност, сподели Енчев. И акцентира, че за него няма юридическа логичност в плана за закриване на профилираното правораздаване.

Как ще освобождаваме и преназначаваме магистрати? Как ще продължат делата? Как ще подсигуряваме несменяемост в правосъдните сформира, по какъв начин ще реализираме бързо и заслужено правораздаване за българските жители, попита Цветан Енчев. И съобщи, че профилираното правораздаване се нуждае от разбор и чак тогава да се подхващат ограничения.

Защото това, което вършим – директното закриване, лъха на разпра. Не бих желал да мисля за доста по-тежки неща като опция избрани каузи против съответни хора да не стигнат до присъда, разяснява националният представител от Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР