Това дава повод на руския император Александър II да нарече

...
Това дава повод на руския император Александър II да нарече
Коментари Харесай

Цар Освободител не харесвал 3 март и смятал, че Русия е призвана да заплашва света

Това дава мотив на съветския император Александър II да назова Санстефанския контракт и последвалия Берлински етюд „ черна страница “ в съветската история.

България го отнася най-вече и в действителност незаслужено. Тя е разграничена на две елементи, до момента в който свободата на Сърбия, Румъния и Черна гора е доказана.

Според някои историци този тъмен край се дължи, наред с други неща, и на обстоятелството, че Санстефанският мир е конструиран от някои хора, на първо място от граф Игнатиев, а друга делегация, изпратена за договаряния в Берлин е ръководена от граф Михаил Горчаков. Той бил много възрастен, неактивен в дипломацията и нямал информация от посланиците, някои от които се занимавали не с държавни, а с персоналния си интерес. По този метод граф Горчаков нямал капацитет да пази ползите на Русия, вследствие на което тя изгубва редица достижения от войната. Въпреки това в България 3 март се чества като национална дата на Освобождението.

Някои историци считат, че повода за подписването на Берлинското съглашение от Санкт Петербург е нежеланието на Русия да се опълчи на другите велики мощ и най-много на Англия.

Особено настоящо звучи през днешния ден една мисъл на Александър II: „ Русия не е комерсиална и земеделска страна, а военна и е призвана да заплашва непрекъснато света “. И още: „ Не е мъчно да се ръководи Русия, само че е безусловно неефикасно “.

Не е ясно дали двете мъдрости са родени в българското градче Пордим, от където през есента и зимата на 1877 година съветският император управлява боевете при Плевен, само че по този начин или другояче демонстрират неговата прозорливост…

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР