Това да откриваш изображение на животно или друга фигура във

...
Това да откриваш изображение на животно или друга фигура във
Коментари Харесай

Дявола, Хекимян или Сократ? Какво видяха столичани в нощното небе? СНИМКА

Това да откриваш изображение на животно или друга фигура във формата на облаците се назовава парейдолия. Едва ли на някого не му се е случвало да " вижда " лица там, където те не са изобразени. Още повече, когато облаците ни дават такова широко поле за фикция. Досега сме били очевидци на " появяване " на лика на Исус Христос, на ангел, на Дева Мария... и какво ли не още.

Но нощес в нощното небе над София се появи Дяволът и " уплаши " мнозина. Както знаем от Свещеното писание, Дяволът не е талантлив с проницателност и даже не знае защо мисли индивидът, само че когато види, че човек е ситуиран към някакъв предмет или концепция, облиците на които самичък е предложил на неговото въображение, дяволът схваща, че точно това желае индивидът и че усеща увлечение към това. Веднага се намират и подобаващи аргументи, и жертвата попада в неговия плен.

Очевидно обаче не всички столичани считат, че това, което се вижда в небето, е тъкмо Дяволът. Някои видяха в изображението Зевс, други - Цезар, а трети Хекимян, който е започнал предизборната акция...

В последна сметка софиянец възкликна: Сократе, ти ли си? Какво ли има поради питащият? Може би че точно Сократ е доказвал на всички, които са се считали за знаещи в своята област, че са в действителност невежи? Или това, че вместо Дявола е по-добре да виждаме благородния и безвъзмезден мъдрец, уважаващия законите, моралната персона, презряла материалното? 

Отговорът е чисто по сократовски: „ Аз знам, че нищо не знам “.



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР