Това, че смятате някого за ваш приятел, не означава, че

...
Това, че смятате някого за ваш приятел, не означава, че
Коментари Харесай

Половината от приятелите ви не ви считат за такъв

Това, че смятате някого за ваш другар, не значи, че и той храни същите другарски усеща към вас. Ново изследване, оповестено в Mental Floss, демонстрира, че хората могат да имат повече “едностранни приятелствa ”, в сравнение с допускат.

В проучването изследователи от MIT Media Lab слагат на 84 студента задачата да преценяват какъв брой добре познават другите хора в курса. Всеки участник трябвало да “оцени ” своите сътрудници по канара 0-5, където 0 значи " не познавам този човек ", 3 - " другар " и 5 - " един от най-хубавите ми другари ". След това участниците е трябвало да отгатнат по какъв начин другите хора са ги “оценили ”.

Всеки считал, че щом смята другия за собствен другар, то и той на собствен ред ще го дефинира като подобен. Но това не е по този начин. Почти половината от всички другарства, регистрирани в изследването не са реципрочни, което значи, че единствено една от двата страни смята другата за другарска. Това, означават учените, може да е обвързвано с израстването в обществената сфера: хората са по-склонни да настояват, че са другари с човек на по-високо обществено състояние, до момента в който тези, които са известни, са по-придирчиви към това кой назовават ​​приятел.

Най-нови проучвания приписват на другарството обилни изгоди за здравето, в това число по-дълъг живот, по-добро психологично здраве и по-малък риск от деменция. Докато някои проучвания акцентират, че тези изгоди са налице, единствено когато се усещаме задоволени от другарството, мъчно е да се каже дали хората, които имат едностранни другарства в действителност ги намират за незадоволителни или пък се радват тъкмо толкоз на общуването с хора, които ги считат единствено за познати, като с хора, които възприемат като по-близо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР