Това, че няма да има нов бюджет означава, че всъщност

...
Това, че няма да има нов бюджет означава, че всъщност
Коментари Харесай

Ковачева: Без нов бюджет институциите трябва да са нащрек за нуждите на хората

„ Това, че няма да има нов бюджет значи, че в действителност институциите би трябвало да бъдат нащрек, тъй че нито една група да не остане непокрита – било от обезщетения, било от подкрепяне, в обстановка, в която хората може да се нуждаят от това. “ Така националният омбудсман Диана Ковачева разяснява днешните диалози сред политическите сили по отношение на бюджета за 2023 година.

„ В обстановка на една непрестанно повишаваща се инфлация, напълно обикновено е в границите на идния зимен сезон хората да са обезпокоени за своите приходи, които явно не нарастват. За страдание, и фактът, че няма нов бюджет, който да бъде признат, а през идната година ще харчим 1/12 от настоящия, на процедура също не способства за това, обществената част от бюджета, която е най-важната и най-чувствителната, да бъде съответно покрита “, сподели още тя.

Проблемите са доста. С настъпването на зимата се слага въпроса за опцията на хората да заплащат за своето отопление. „ Трябва да се следи деликатно за това да не се окаже, че невъзможността на топлофикациите да покриват разноските си ще се стовари върху гърба на потребителите. Те така и така тежко понасят сградната апаратура “, предложи омбудсманът.

Що се отнася до цената на тока, веселя се, че беше взето решение да се отсрочи излизането на битовите консуматори на свободния пазар. Защото на процедура те нямат никаква подготвеност да го създадат. Още повече, това би означавало съществено оскъпяване на цената. „ Трябва да се подхващат непрекъснати ограничения, тъй като свободният пазар значи, че хората би трябвало да наблюдават деликатно метода, по който варира цената на тока и да търсят най-изгодния за тях вид. Аз се колебая, че хората, изключително в дребните обитаеми места, имат способността да са нещо като борсови медиатори и да търсят опция да реагират. Това са съществени проблеми “, счита Ковачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР