Това, че някой не си е свършил работата и е

...
Това, че някой не си е свършил работата и е
Коментари Харесай

Адв. Кашъмов: Със законодателство като от ранния комунизъм България посреща 2019?

„ Това, че някой не си е приключил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници вместо да напише естествен обвинителен акт не значи, че би трябвало да бъде променян законът и би трябвало да се лимитира правото на отбрана ”. Така адв. Александър Кашъмов от „ Програма Достъп до информация ” стартира коментара си за измененията в Наказателно-процесуален кодекс и антикорупционния закон.
Той обвързва решението да не се чете обвинителният акт с едно съответно дело с висок политически заряд – това за КТБ. По думите му това е връщане „ епохи обратно в историята на правото”.

Адвокатът изрази опасенията си пред bTV, че новите двудневни секрети арести ще се употребяват за репресии: „ Полицейското принуждение през последните години малко понамаля след доста каузи в Страсбург. Сега ще се върнем още веднъж към него – този период ще бъде употребен за оказване на напън, за побоища, за душевен напън върху арестувани лица”.

Той означи и че по този начин родителите още веднъж ще се наложи да обикалят районните ръководства, в случай че децата им не се приберат в точния момент.

Кашъмов беше изключително сериозен към „ прескачането” на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който постанови, че не може да се стартира процедура за конфискация против лица, които са защитили невинността си в съда.

„ Това е борба против българският жител и неговите права”, безапелационен беше Кашъмов, който означи, че „ това е правено само от комунистическата власт през 40-те, когато са отнемали имуществото на хора, национализирали са парцели и са тормозили гражданите”.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отбрани новите текстове и атакува Върховен касационен съд. Той съобщи, че се е наложило да се бърза, тъй като поради решението на Върховен касационен съд е почнало преустановяване на каузи, като не пропусна да упрекна и съда за нещо изцяло несвързано с тематиката – повишаването на „ Гражданска отговорност”.

„ За Народното събрание би трябвало да има наложително разискване, а за висшите съдии не би трябвало да има наложително обсъждане”, възнегодува Кирилов против ситуацията, написано още в Конституцията на Република България (гл.6). Депутатът уточни, че с обвързването с наказателното произвеждане, Върховен касационен съд е обезсмислил цялата гражданска конфискация, тъй като по този начин или другояче в присъдата има съставен елемент „ Конфискация”.

Според него няма нищо неправилно в това да тече процедура по лишаване на имуществото на почтени: „ В наказателното произвеждане има наказване. Ако си останал ненаказан и отново продължаваш да получаваш пари от проституция и оръжие, страната и обществото има интерес да възвърне справедливостта (…) Съдът може и да не се произнесе, може деецът даже да е умрял, това няма общо с имуществото”.

Кирилов съобщи, че четенето на обвинителния акт може да се прескочи за процесуална спестовност при единодушие на страните – поради „ препълнените зали”. Тайните арести пък щели да са под прокурорски и правосъден надзор и арестуваните въпреки всичко щели да имат достъп до юрист.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР