Това, че не си съгласен да ти се обработват личните

...
Това, че не си съгласен да ти се обработват личните
Коментари Харесай

Ще трябва да се иска изрично съгласие за предоставяне на лични данни на колекторски фирми

Това, че не си склонен да ти се обработват персоналните данни, към този момент няма да може да бъде употребявано от дадена компания като причина да бъде отказано да сключите контракт. Промяната влиза в действие и в България поради еврозаконодателство, по думите на ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов, съобщи БГНЕС.
Караджов изясни с образец какво значи смяната: " В момента, с цел да се подписа контракт с мобилен оператор, се изисква физическото лице да се съгласи персоналните му данни да се дават на колекторска компания. Новият европейски правилник споделя, че единодушието би трябвало да бъде категорично. Това значи, че би трябвало ясно да е посочено на кого тъкмо ще би трябвало да се разкрият персоналните данни, а не на всяка трета компания, с която админът може да подписа контракт ", съобщи ръководителят на КЗЛД. Той подсети, че сега мобилните оператори дават персонални данни на свои клиенти на колекторски компании по свое убеждение и те търсят и събират вероятно неплатени отговорности от потребителите на оператора. Това съставлява обработка на персонални данни като адрес, ЕГН за да се съберат тези средства.
Това обръщение би трябвало да бъде разбрано от бизнеса. Колкото по-рано бизнесът се приготви за тази смяна, толкоз по-лесно ще се извърши преходът, счита Караджов.
Промяната, която е обвързана с по-голяма отбрана на потребителя, е написана в Общия правилник за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз, който следва да бъде въведен и в българското законодателство. Новото законодателство ще влезе в действие от 25 май 2018 година .
" Всички правила, които опонират на тези, признати с регламента, няма да се ползват. Регламентът сътвори опция и по-скоро обвързване на надзорните органи да правят регулация в области, които са разрешени от самия правилник и това постанова промени в Закона за отбрана на персоналните данни. Целта ни е до края на годината да има импортиран законопроект на Закона за отбрана на персоналните данни по този начин, че бизнесът да има време да се приготви за новите промени и жителите да се срещнат с новите права, който им дава общият правилник ", съобщи Венцислав Kараджов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР