Това беше възможно най-справедливото решение, изкоментира служебният премиер По 70

...
Това беше възможно най-справедливото решение, изкоментира служебният премиер По 70
Коментари Харесай

70 лв. великденски добавки за пенсионерите под линията на бедност, обяви Гълъб Донев

Това беше допустимо най-справедливото решение, изкоментира служебният министър председател

По 70 лева великденски добавки ще получат над 1 млн. пенсионери, които са под линията на беднотия. Това разгласи служебният министър председател Гълъб Донев на конференция в Министерския съвет. 

Донев сподели: " Тук ще направя значимото конкретизиране, което постоянно се пропуща: добавката към пенсията е тип обществена поддръжка за най-уязвимите . Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Знаете, че правилото, който се ползва в целия Европейски съюз, е обществените ограничения да бъдат ориентирани към най-уязвимите групи от обществото. Без подозрение, най-уязвими са възрастните хора, които получават пенсия под линията на беднотия. Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в поддръжка на пенсионерите, чиито пенсии за април без добавките и обезщетенията към тях са точно под линията на беднотия, т.е. под 504 лева в това число. В тази група попадат близо 1 милион и 2 хиляди български пенсионери. Това са пенсионерите с пенсия за застрахователен стаж и възраст; пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност; пенсионерите с пенсии, несвързани с трудовата активност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като в това число тук попадат и наследствените пенсии от умрял родител. В тази група попадат и пенсионерите, които получават обществени пенсии за старост; пенсионерите, които получават обществена пенсия за неработоспособност. В тези милион и две хиляди пенсионери попадат и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка. Както споделих, това са повече от половината пенсионери в страната. "

Изплащането ще се случи при започване на идната седмица.  Средствата, които ще се отделят от бюджета, са в размер на 72 млн. лева. 

Гълъб Донев акцентира, че изплащането се прави макар рестриктивните мерки, които им били наложени от предното Народно заседание, с помощта на икономисан финансов запас от служебното държавно управление през 2022 г. 

Премиерът счита, че част от тези, които не получат добавки, ще счетат решението за незаслужено. 

" Уверявам ви, че това беше допустимо най-справедливото решение за обстановката, в която се намира страната сега и в която работи служебният кабинет, при бюджетни ограничавания и липса на Народно заседание " , сподели още Гълъб Донев. 

Гледайте тук:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР