Това беше една напрегната година, която се надявам да приключи

...
Това беше една напрегната година, която се надявам да приключи
Коментари Харесай

Бисер Петков: Съзнавам, че е трудно да се живее с тези пенсии

Това беше една напрегната година, която се надявам да завърши с удовлетворяващ за всички страни резултат. Надявам се двата съществени законопроекта за хората с увреждания да бъдат признати през днешния ден в пленарната зала без изненади. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков.

Изпитвам задоволство, че тази взаимна работа, на която посветиха изпитание не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая Манолова, самият омбудсман, сътрудниците от държавното управление, има своя позитивен свършек. Давам си сметка, че това е единствено първата крачка и че работата би трябвало да продължи с още по-интензивни темпове, тъй като след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, с цел да може действително те да се ползват, разяснява министърът.

Проблемът е, че измененията потеглиха в обратна посока във връзка с база на здравна експертиза. Все отново стъпки за смяна в тази тенденция бяха направени в Наредбата за здравна експертиза. Но упоритостите на майките са за една по-цялостна промяна, която те ще отстояват до дъно в тяхната битка, акцентира Петков.

Стъпки за смяна в здравната експертиза бяха направени с промените в наредбата за здравната експертиза, които бяха гласувани от българското държавно управление и които са в действие. Там се промени методът на оценка. Имаше промени и във връзка с ТЕЛК-овите сформира, сподели той.

Право на новата месечна финансова поддръжка ще имат право всички хора с трайни увреждания, или това са хората с над 50 % неработоспособност. За задачата те би трябвало да подадат заявление до организациите за обществено подкрепяне. Тази нова политика е обвързана с линията на беднотия, която отразява разноските за живот, което допуска актуализиране на помощта. Хората в най-тежко тежко състояние ще получат най-големия размер помощ, който е в размер на към 200 лв., разясни той.

Разбирам пенсионерите и осъзнавам, че е мъчно да се живее с тези пенсии. Факт е, че възрастните у нас живеят с помощта на това, че не престават да се трудят и с помощта на околните си. Изплащането на коледните добавки към пенсиите стартира от 7-ми декември, приключи Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР