Това беше дръзко пътуване, почти безпрецедентно за президент на САЩ.След

...
Това беше дръзко пътуване, почти безпрецедентно за президент на САЩ.След
Коментари Харесай

Без телефони, 10 часа с влак - как визитата на Байдън в Киев беше запазена в тайна

Това беше смело пътешестване, съвсем невиждано за президент на Съединени американски щати.

След като Джо Байдън се появи във военна зона, подлагана на постоянни офанзиви, чиновници на Белия дом описаха непредвиденото му посещаване в столицата на Украйна Киев като " невиждано в новите времена ", написа Би Би Си,

Те означиха, че предходните президентски пътувания до зони на дейни бойни дейности в Ирак и Афганистан са били в наличието на значими групи американски военни.

И макар необятно публикуваните спекулации в пресата, че Байдън може да възнамерява пътешестване до Украйна, до момента в който е в Полша, визитата му въпреки всичко изненада всички.

Гледката по какъв начин той се появява до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна офанзива насочи по-силно обръщение от всичко, което той може да каже в тирада в Полша.

" Беше рисковано и не трябваше да остава подозрение у никого, че Джо Байдън е водач, който приема уговорките съществено ", сподели шефът по връзките на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

Без телефони

Байдън трябваше да излети от Съединени американски щати за Варшава в понеделник вечерта за двудневно пътешестване.

В предварителния график имаше две съмнително дълги празнини в неговия маршрут и мнозина се чудеха дали е допустимо това да е моментът, в който той ще влезе в Украйна.

Репортери на ежедневните конференции в Белия дом неведнъж задаваха въпроси за вероятно посещаване, само че им беше отговорено, че няма планувана среща със Зеленски и не са планувани спирки отвън Варшава " сега ".

Окончателното решение за пътуването до Киев е било взето едвам в петък, макар че е било планувано от месеци с шепа висши сътрудници на президента.

В неделя формалният график на Белия дом към момента показваше, че президентът излетява за Варшава в 19:00 локално време в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One е изхвърчал в 04:15 в неделя сутринта.

На борда съзнателно е пътувал единствено дребен екип - най-близките сътрудници на президента, медицински екип и чиновници по сигурността.

Само двама публицисти са били позволени да пътуват с него. Те са поели ангажимент да пазят загадка и са им били взети мобилните телефони. Не им е било разрешено да оповестят за визитата, до момента в който Байдън не дошъл в Киев.

Русия е била известена за пътуването няколко часа преди заминаването на Байдън, сподели съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

По думите му Съединени американски щати са създали това, с цел да се понижи рискът от произшествия. " Няма да встъпвам в детайлности по какъв начин са дали отговор или какво е точното естество на нашето известие, само че мога да потвърдя, че предоставихме това уведомление. "

След това президентът Байдън прекарал 10 часа във трен, с цел да стигне до Киев. Той е можел да посети и други места в Украйна, до които би било по-лесно да стигне, само че е желал да направи символичното пътешестване до самата столица.

Подготовката

" Вашингтон пост " отбелязва, че Байдън е споделил на своите сътрудници преди месеци, че желае да пътува до Украйна, само че е взел окончателното решение едвам в петък след среща в последния миг в Овалния кабинет и телефонен диалог с неговия екип по национална сигурност, съгласно Джон Файнър, основен зам.-съветник по сигурността на Байдън.

Това решение е задействало скришен проект, включващ деликатно задържане на информация, като единствено двама публицисти са били извикани същия следобяд и им е било обявено за пътуването, с цел да могат да се приготвят да вземат участие. Казано им е да наблюдават за имейл със заглавие " Инструкции за идване за голф шампионата ", който давал спомагателни насоки.

Съботната вечер изглеждала напълно елементарна за президента, може би преднамерено. Той трябвало да посети Полша, с цел да означи първата годишнина от войната в Украйна, само че това пътешестване не било планувано да стартира преди понеделник.

Байдън и първата дама Джил Байдън участвали на литургия в събота вечерта в университета " Джорджтаун ", посетили галерия в Националния музей на американската история и вечеряли ригатони в " Червената кокошка ", съвременен ресторант, прочут със своята паста.

Само часове по-късно, в тъмнината преди зазоряване в неделя, Байдън и екипът му се качили на дребен държавен аероплан и отпътували за зоната на военни дейности. Само трима чиновници на Белия дом са придружавали президента: Съливан; Джен О'Мали Дилън, заместник-началник на кабинета, и Ани Томасини, шеф на интервенциите в Овалния кабинет и един от най-близките персонални помощници на Байдън.

Малък медицински екип също е бил на борда, както и чиновници по сигурността и формалният фотограф на Белия дом.

Вместо да употребява огромните самолети, които президентите нормално употребяват за формалните си пътувания, Байдън се качил на C-32 на военновъздушните сили, който нормално се употребява за полети до по-малки летища.

Когато самолетът изхвърчал в 4:15 сутринта, той почнал близо 22-часово пътешестване, включващо самолети, кортежи и влакове.

" Президентът Байдън почувства, че е значимо да направи това пътешестване, заради сериозния миг, в който се намираме, с наближаването на годишнината от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна ", сподели Съливан.

Докато опцията за посещаване набирала скорост, чиновници на Съединени американски щати и Украйна поддържали чести контакти, с цел да преценяват рисковете и да изработят тактика по какъв начин да ги лимитират.

Пристигането

След кацане за презареждане във военновъздушната база " Рамщайн " в Германия - където сенниците на самолета са били спуснати по време на траялото час и 15 минути прекъсване - Байдън най-сетне кацнал на летище Жешув в Полша. Кортежът му пътувал към час до украинската граница с изключени сирени, с цел да не притегля вниманието.

При идването си на Централна гара Пшемисъл в Полша Байдън се качил на трен, който бил под засилена защита. Влакът пътувал през полската и украинската провинция повече от 10 часа, най-вече в тъмното, с няколко къси прекъсвания, с цел да вземе спомагателен личен състав по сигурността.

Байдън дойде на гара Киев-Пасажирски в украинската столица към 8 часа сутринта локално време, когато градът към този момент гъмжеше от клюки за почитан клиент и доста улици бяха блокирани от защита.

Байдън, с вратовръзка на сини и жълти райета, цветовете на украинското знаме, беше посрещнат при идването си от Бриджит Бринк, дипломат на Съединени американски щати в Украйна.

" Хубаво е да се върна в Киев ", сподели той, откакто слезе от влака.

След това Байдън беше откаран до Мариинския замък, формалната резиденция на президента на Украйна, където се срещна със Зеленски - облечен в типичния черен суичър с тъмнозелени панталони и бежови ботуши - и брачната половинка му Олена Зеленска.

" Благодаря ви, че дойдохте ", сподели Зеленски. Байдън отговори: " Удивително е да ви видя. По-важното, по какъв начин са децата? "

Той се разписа в книга за посетители, завършвайки със " Слава на Украйна! " И сподели на Зеленски: " Киев завладя част от сърцето ми. "

Двамата президенти напуснаха двореца и отпътуваха за Златокуполната катедрала " Свети Михаил " в Киев, алегорично място, където се разхождаха, до момента в който фотографи и минувачи правеха фотоси и видеоклипове.

Когато водачите напуснаха църквата, сирените за въздушна офанзива завиха над тях.

Андрий Сибиха, консултант по външните работи на Зеленски, сподели, че сирените са се присъединили заради " опасността от ракетна офанзива по отношение на излитането на съветски аероплан ".

След визитата в църквата Байдън и Зеленски поставиха венец пред мемориала на украинците, убити от 2014 година, когато Русия завзе Крим. След това Байдън пътува до американското посолство в Киев, с цел да поздрави личния състав му.

Той се върна на гарата в Киев малко след 13 часа локално време, насочвайки се към Варшава, където във вторник и сряда, преди да се върне във Вашингтон.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР