Това бе първата среща на адвокатите на Украйна и Русия

...
Това бе първата среща на адвокатите на Украйна и Русия
Коментари Харесай

Русия и Украйна се изправиха пред съда в Хага заради свалянето на самолета MH17

Това бе първата среща на юристите на Украйна и Русия в Международния съд, откогато Москва стартира пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Шестнадесет съдии от Международния съд разгледаха настояването на Украйна, че Москва е нарушила контракта на Организация на обединените нации за битка с тероризма , като е оборудвала и финансирала проруските сили, които съгласно заключенията на интернационалните следователи са свалили самолета, правил полет MH17, над Източна Украйна, при което са починали всички 298 пасажери и екипаж.

Самолетът излетява от Амстердам и пътува за Куала Лумпур, когато бива изумен от създадена в Русия ракета на 17 юли 2014 година, до момента в който се водят боеве сред проруските сепаратисти и украинските държавни сили.

Русия и Украйна се изправиха пред съда в Хага поради свалянето на самолета MH17
Снимка: АР/БТА

Със същия иск Украйна изиска от съда в Хага да разпореди на Русия да спре хипотетичната дискриминация против етническата група на кримските татари на украинския полуостров, който беше окупиран от Русия през 2014 година

Делегацията на Украйна с пълномощния дипломат на Министерството на външните работи Антон Кориневич, третия от ляво
Снимка: АР/БТА

Във встъпителните си думи украинският дипломат Антон Кориневич разяснява язовирa " Нова Каховка " в южната Херсонска област на Украйна, чиято стена бе разрушена часове по-рано.

Според Киев Русия е взривила язовира . Някои съветски публични представители обявиха, че е бил опустошен от украински обстрел, а други - че се е спукал от единствено себе си.

Снимка: АР/БТА

" Русия не може да ни победи на бойното поле, по тази причина се насочва към гражданската инфраструктура, с цел да се опита да ни остави на студено и по този начин да ни накара да се подчиним ", сподели Кориневич на чуванията.

" Днес Русия взриви огромен язовир, което докара до евакуация на цивилни, екологични вреди и заплаши сигурността на атомната електроцентрала в Запорожие. " Той добави, че " дейностите на Русия са дейности на терористична страна ".

Руската делегация с Генадий Кузмин, дипломат по особени отговорности на Министерството на външните работи, първият отляво, чака съдиите да влязат
Снимка: АР/БТА

През ноември предходната година нидерландски съд задочно осъди двама руснаци и един украински жител за ликвидиране за ролята им в свалянето на MH17 и ги осъди на пожизнен затвор. Той също по този начин откри, че от средата на май 2014 година Русия е имала " повсеместен надзор " над силите в отделилата се Донецка национална република в Източна Украйна.

Международния съд на Организация на обединените нации в Хага
Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР