Това бе обсъдено по време на срещата между министър Стоянов

...
Това бе обсъдено по време на срещата между министър Стоянов
Коментари Харесай

България дава на Азербайджан ток срещу газ frognews.bg

Това бе разисквано по време на срещата сред министър Стоянов с министъра на стопанската система Микаил Джаббаров. Обърнато бе внимание, че България е един от огромните производители на електрическа сила в района, до момента в който преобладаващата част от мощностите на Азербайджан работят напълно на газ. В случай, че страната ни може да подсигурява количества електрическа сила, Азербайджан може да се ангажира освободения размер газ да бъде пренасочен към България. „ Това е още една опция за диверсификация на страната ни, изключително на прага на зимния сезон “, разяснява Никола Стоянов.

Стоянов уточни, че за нашата страна е значимо насърчаването на износа на български артикули, одобрени на интернационалните пазари произведения от областите на машиностроенето, електротехниката, електрониката, съоръжение за хранително-вкусовата индустрия и други Двете страни ще си партнират за възстановяване на транспортната съгласуваност сред тях, а България ще даде лист от предпочитани области, в които имаме интерес за по-осезаемо наличие на азербайджанския пазар, написа още Economy.bg.

Ще бъдат проучени и опциите за възобновяване на директната самолетна линия сред Баку и София. До пандемията, въздушната връзка е показвала все по-добри резултати, само че след разпространяването на Ковид-19 е спряла да действа.

Джаббаров акцентира, че страната им поставя целенасочени старания за развиване на туристическия си бранш и подобряването на транспортната съгласуваност е от първостепенно значение. Българският министър поддържа мнението, че по-улеснено пътешестване ще е причина за увеличение както на туристопотока, по този начин и на бизнес връзките сред двете страни.

През 2021 двустранният стокообмен сред България и Азербайджан възлиза на 97.3 млн. щ. $, като е повишен с близо 450%, по отношение на 2020 година Българският експорт за Азербайджан възлиза на близо 30 млн. щ. $, като бележи растеж от над 35%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР