Тошо Пейков събира в книга незабравимите български опълченци, за които

...
Тошо Пейков събира в книга незабравимите български опълченци, за които
Коментари Харесай

Тошо Пейков събира в книга незабравимите български опълченци, за които трябва да се учи повече

Тошо Пейков събира в книга незабравимите български опълченци, за които би трябвало да се учи повече
Тошо Пейков е създател на книги и албуми, политик, алпинист, планинар, състезател, историк. Поводът за срещата ни е основаването на албума му „ Епопея за незабравимите български опълченци ”. Сто и четиридесет фотографии събира доктор Тошо Пейков, в историческия фото-албум. Идеята на създателя е да ни кара да си спомним облиците на първите всред българите, които са трансформирали всички останали, тъй като „ с тези облици в душите си, ставаме по-богати ”.

Историята на опълчението е подкрепена с достоверни разкази на опълченци, с техни портрети и групови фотоси. Представени са и облиците и бойните фотографии на командирите на Българското опълчение – руснаци и българи. С неповторими портрети са показани покровителите за българската идея – Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уилям Гладстон, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и други

„ Епопея за незабравимите български опълченци ” е една моя имитация и задявка с „ Епопея на забравените “ на родния стихотворец Иван Вазов. Тези хора не са забравени дотогова, до момента в който някой не си спомня за тях, а има още живи техни пра-пра внуци, които в изложбата, която открих предходната година, намираха облиците на своите прародители, разпознаваха ги и ми допълваха текстовете към изложбата. След това започнах работа по сформиране на книга и беше по-лесно, тъй като към този момент имаше обработени фотоси. Някои от тях - художничката-оцветител Мартина Цветанова оцвети, художникът и дизайнер Христо Елезов ги беше подготвил, а Емил Трайков най-после направи контрола върху всички снимки. Събрахме книгата и цяло лято, заради липса на парични средства, аз усъвършенствах книгата, прибавих нови елементи и от 220 страници, тя стана 236. На корицата съм сложил облика на Филип Симидов, поборник опълченец, който пръв се пробва да сформира подобен албум. Той издал един месечник „ Опълченец поборник “, в който е събрал биографиите на опълченците и поборниците в над 100 фотоси. Някои от тях влязоха в този албум.

Тук са над 170 фотоси в огромен формат и със високо качество.

Според Пейков един от опълченците в книгата, за които би трябвало да се учи повече е Димитър Петков, който става един от най-хубавите кметове в София и министър-председател.

Аз мисля, че неговата биография е не толкоз добре позната. Трагична е ориста на огромния общественик Димитър Петков, който губи едната си ръка на прохода Шипка като млад опълченец. По-късно той се включва със Стефан Стамболов интензивно в политиката. Става един от най-решителните кметове в София, събаря всички остарели постройки и по времето на княз Фердинанд София придобива европейски тип. По-късно един афектиран юноша от Видин идва и го разстрелва в центъра на София. Такава е ориста и на неговите двама сина – Петко Д. Петков и Никола Петков, който знаете, че влиза в Отечествения фронт, само че след това поради комунистите бива погубен с чук в пандиза.

Така тези трима мъже намират място в моя албум, настрана със фотография на министър-председателя Димитър Петков и обща групова фотография на двамата му сина Петко и Никола.

На въпроса за какво е решил да направи албума, Пейков показа: Преди този, аз направих един различен албум „ Владетели дворци и дейци на Третото българско царство “ и в него показах освен ориста на владетелите на Третото българско царство и на техните 32-ма министър-председатели. Така илюстрирах българската история след Освобождението. Близо 70 години се събраха в към 385 страници. От там породи желанието да се разшири една от тематиките и това беше тематиката за присъединяване на българите и приносът в Освободителната война, тъй като нашият принос е не по-малък от този на съветските императорски бойци. Затова в техните бойни биографии съм показал какви са заслугите на българските опълченци за нашето Освобождение.

Пейков е и основател на изложения под мотото още повече български обекти да бъдат приети от ЮНЕСКО. Той е уверен, че би трябвало да се откри някой почитател, който да продължи това дело.

Мисля че всички познаваме седемте обекта, плод на българската християнска цивилизация, които по достолепие са включени в международния лист за най-големите полезности на света. Като шеф тогава на фонд „ 13 века България “ подех самодейността в листата да бъдат включени Трявна с тревненската иконописна и резбарска школа, Самоков със своята иконописна школа, Бачковският манастир и Александровската тракийска гробница, сподели още Пейков.

В умозаключение и в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово Тошо Пейков прикани да свършим някое богоугодно дело, помогнем на нуждаещ се и посетим църквата.

За следващата година той загатна, че се надява да се сформира албум с фотографии на княз Александър I Батенберг – списък, който е получил от фондация, която пази името на княза в Хайделберг и друга във Виена. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР