Toshiba ще се оттегли от борсата в Япония след 74 години като част от сделка за 14 милиарда долара

...
Toshiba заяви в четвъртък, че търгово предложение на стойност 14
Коментари Харесай

Toshiba заяви в четвъртък, че търгово предложение на стойност 14 милиарда долара от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP) е завършило с успех - сделка, която проправя пътя за закъсалия индустриален конгломерат да стане частен.

Консорциумът, ръководен от JIP, видя 78,65% от акциите на Toshiba, предлагани на търг, давайки на групата мнозинство от повече от две трети, което би било достатъчно за изтласкване на останалите акционери.

Сделката поставя 148-годишния производител на електроника към електроцентрали в местни ръце след години на битки с чуждестранни инвеститори активисти. Toshiba ще бъде делистирана още през декември.

„Акционерите активисти и Toshiba бяха приковани един към друг години наред. Това поглъщане позволява на двете страни да избягат от взаимната си прегръдка“, каза анализаторът Травис Лънди от Quiddity Advisors, който публикува в Smartkarma.

През март Toshiba прие офертата за изкупуване, оценяваща индустриалния конгломерат на 2 трилиона йени (13,5 милиарда долара). Въпреки че някои акционери бяха недоволни от цената, Toshiba твърди, че няма изгледи за по-висока оферта или конкурентна оферта.

 Електронно борсово табло, показващо стойността на Nikkei 225 Stock Average пред фирма за ценни книжа в Токио, Япония, в четвъртък, 1 юни 2023 г. Лудостта за японските акции достигна рекордно високо ниво в сряда на фона на продължаващото нарастване на чуждестранното търсене на акции на нацията и корекции на позицията, направени преди повторното балансиране на MSCI капиталов индекс. Фотограф: Kiyoshi Ota/Bloomberg чрез Getty Images Електронно борсово табло, показващо стойността на Nikkei 225 Stock Average пред фирма за ценни книжа в Токио, Япония, в четвъртък, 1 юни 2023 г. Лудостта за японските акции достигна рекордно високо ниво в сряда на фона на продължаващото нарастване на чуждестранното търсене на акции на нацията и корекции на позицията, направени преди повторното балансиране на MSCI капиталов индекс. Фотограф: Кийоши Ота/Блумбърг чрез Getty Images Кийоши Ота/Блумбърг/Гети изображения

„Ние сме дълбоко благодарни на много от нашите акционери за разбирането към позицията на компанията“, каза главният изпълнителен директор на Toshiba Таро Шимада в изявление в четвъртък.

Toshiba „сега ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер“, добави той.

Toshiba заяви, че нейните сложни взаимоотношения с различни заинтересовани страни, включително акционери с различни мнения, са възпрепятствали бизнес операциите и че стабилната акционерна база би помогнала на компанията да следва дългосрочната си стратегия, съсредоточена върху дигитални услуги с висок марж.

JIP планира да задържи изпълнителния директор Шимада.

„Очаквам, че перспективата за управление и ново изравняване на собствеността ще подобри морала. Въпреки това, за да успее, мениджмънтът трябва да може да разкаже по-добра история на инвеститорите, които излизат от това“, каза Лунди.

Въпреки че не е добре известен в чужбина, JIP е участвал в корпоративни отделяния и отделяния от японски конгломерати, включително бизнеса с фотоапарати на Olympus и бизнеса с лаптопи на Sony Group.

 Хората минават покрай електронно табло, показващо затварящите числа на Токийската фондова борса по улица в Токио на 22 май 2023 г. class= Хората минават покрай електронно табло, показващо затварящите числа на Токийската фондова борса по улица в Токио на 22 май 2023 г. Kazuhiro Nogi/AFP/Getty Images

От 2015 г. насам Toshiba е разтърсена от счетоводни скандали, претърпя тежки загуби и беше близо до делистване. Освен това беше погълнат от поредица от скандали с корпоративното управление.

Консорциумът на JIP включва 20 японски компании, водени от производителя на чипове Rohm, фирмата за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.

Това ще отбележи най-голямата сделка за сливания и придобивания в Япония тази година. Япония е единственият голям пазар в Азия, който е отбелязал ръст на сливанията и придобиванията за годината до момента, според данни на LSEG.

Сделките, включващи частен капитал, бяха особено активни, включително планирано изкупуване за 6,4 милиарда долара на производителя на материали JSR от подкрепян от правителството фонд.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР