Тортата Сахер“ на премиера ни струва около 3 милиарда лева.

...
Тортата Сахер“ на премиера ни струва около 3 милиарда лева.
Коментари Харесай

Константин Проданов: Тортата „Сахер“ на премиера ни струва около 3 млрд. лв

Тортата „ Сахер “ на премиера ни коства към 3 милиарда лв.. Нас ни нямаше на никое място в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов съобщи там, че ние не желаеме повече грантове, а повече заеми. Първоначално бяха планувани 9,2 милиарда грантове, което са безплатна помощ. На финала получихме 7,7 милиарда лева За мен е неточност, че се отиде към повече заеме и по-малко грантове. Борисов говореше неща, които показваха непозната воля. Той говореше неща, които не пазят ползите ни.
Това съобщи икономистът Константин Проданов в предеването " Лице в лице " по бТВ.

Първоначалният проект, който Европейска комисия беше предложила за тези 750 милиарда (за възобновяване след коронакризата) беше България, Хърватия и Гърция да получат най-големи пари като % от Брутният вътрешен продукт като грантове. При нас се получаваха към 15% от Брутният вътрешен продукт, това са към 9,2 милиарда грантове, безплатни средства. Премиерът Борисов споделя „ Не, не, не ви щем безплатните пари, дайте ни заеми! “, разяснява Проданов.

Той даде за образец средствата по линия на фонда за прекосяване от въглищни централи към по-зелени разновидности, които са били фрапантно понижени. Ние не успяхме да се договорим нито за деругация, нито за нещо друго, сподели още Проданов.

Критериите, съгласно които се дефинират размерите на грантовете и заемите включват икономическо положение преди рецесията и до каква степен е ударена стопанската система от ковид. Той съпостави Франция и Румъния, които са наранени почти еднообразно от коронакризата. Въпреки това Франция ще получи финансиране в размер 2% от Брутният вътрешен продукт, а Румъния – 10%.

България е с ниско равнище на витален стандарт, невисок Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и има изостанали райони, само че съгласно специалиста България може да бъде ощетена във финансирането поради неналичието на подготвени положителни планове за вложения.

Слушах през днешния ден вицепремиерът Дончев, който се самопотупа по гърба, само че би трябвало да е ясно, че това са средства, които ще получим в случай че имаме читави планове за идващите 7 години. За да се усвоят тези средства трябват добре написани планове, а ние нямаме потенциал за такива. Всички грантове ще се заплащат единствено когато на избрани стадии са реализирани съответните цели.

В момента даже страна като Гърция, която с близо 200% дълг към Брутният вътрешен продукт тя може да вземе заем за 30 години при ниска рента.

Гърция към 25% от Брутният вътрешен продукт идва от туризма. Ударът от коронавирусът при тях е огромен. Същото е и при Хърватска. Не може да се каже, че гърците са се контракти по-добре от нас.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР