Торнадото, което буквално помете Южна Моравия, е най-силната буря в

...
Торнадото, което буквално помете Южна Моравия, е най-силната буря в
Коментари Харесай

Най-силната буря в историята на Чехия остави апокалиптични гледки след себе си

Торнадото, което безусловно опустоши Южна Моравия, е най-силната стихия в историята на Чехия. В рамките на 3 до 5 минути стихията е развила скорост, която в никакъв случай по-рано не е била записана в страната - 322 км/ч.

Социалните мрежи се извършиха със фотоси и видеоклипове на апокалиптичните гледки, с които осъмня Югоизточна Чехия.



Жертвите са минимум 5, а броят на ранените може да доближи 200. Близо 100 000 семейства останаха без ток. Има провали и върху реколтата и добитъка. Падналата градушка била с размера на топки за тенис. Обявено е изключително състояние.

Главният редактор на чешкия вестник " Лидове вести " - журналистът Веселин Вачков, изясни пред Българска национална телевизия, че торнадото е зародило за броени минути и хората не са имали време за реакция.

" Най-добрата тактичност в такава обстановка е да се влезе в помещение подземен, само че хората не са предизвестени и не са знаели какво да създадат ", сподели журналистът Вачков.



 Торнадо опустоши Югоизточна Чехия, минимум 5-има убити и доста ранени (снимки/видео) Виж още

Чешкото държавно управление разгласи, че още през днешния ден потърпевшите ще получат помощ в размер на към 2000 евро. Очакват се и други помощи дружно със застраховките, които ще бъдат изплатени.

" Ние като държавно управление ще създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на хората, тъй като това в действителност е Апокалипсис - 2000 разрушени къщи ", сподели министър председателят на Чехия Андрей Бабиш.

По-рано през днешния ден стана ясно, че в окото на бурята е имало и българи, само че от Министерство на външните работи успокоиха, че измежду нашите сънародници няма потърпевши. Външният ни министър Светлан Стоев изпрати съболезнователна депеша до чешкия си сътрудник Якуб Кулханек, като изрази взаимност и поддръжка.

 Снимка: БТА/АП

" Позволете ми от името на Министерството на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования по отношение на тежката стихия, разразила се в югоизточните региони на Чешката република ", показва Светлан Стоев в телеграмата до Якуб Кулханек. " Бих желал да Ви уверя в нашата взаимност и поддръжка ", споделя още българският външен министър.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР