Топрекламистът и активист на Демократична България Мартин Димитров направи забележителен

...
Топрекламистът и активист на Демократична България Мартин Димитров направи забележителен
Коментари Харесай

Дойдоха варварите, дойдоха плоскоземците, пиячите на белина: С Фейсбук е свършено

Топрекламистът и деятел на Демократична България Мартин Димитров направи незабравим разбор на новината, че Марк Зукърбърг плаши Европа със прекъсване на Facebook и Инстаграм. Един от околните до Христо Иванов хора " бръкна " по-надълбоко в тематиката, налагайки теза, че по този начин или другояче краят на обществената мрежа, в този й тип, идва.

ЕТО Гражданско отделение НАПИСАНОТО ОТ МАРТИН ДИМИТРОВ:

Независимо дали ще се разбере с Европейски Съюз по отношение на регулациите и съхраняването на данни, " Facebook " е обречена — най-малко в този си тип. И това даже няма нищо общо със настоящия срив на акциите на обществената мрежа.

Просто пристигнаха варварите. Дойдоха плоскоземците, пиячите на белина, вярващите в чипирането и мега-конспираторите. Или мета-конспираторите, както може би е по-точно да бъдат избрани. Всички тези групи съставляват варварите на цифровото ни съвремие. А — както знаем от историята — всяка една империя се разпада тогава, когато дойдат варварите.

Практически " Facebook " завърши процеса на колонизация. На типичен мисионерски принцип — по този начин, както преди време са го правили испанците, британците и французите — обществената мрежа образова милиони хора, които започнаха работа в десетки хиляди компании по света и се заеха да ги дренират: всеки месец тези компании заделяха бюджети за " Facebook ", в голяма част от случаите с неразбираем резултат и резултат. Това е типичен модел на колонизация от епохата, последвала Великите географски открития, не е нещо ново, измислено от Зукърбърг.

Благодарение на колонизацията, осъществена от " Facebook ", породиха нови специалности. В корпорациите започнаха да работят хора, които се водят " експерти по обществени медии ", чието главно занятие е да задават въпроса: " А нещо за " Facebook " имаме ли? ". Или както ги назовава Майкъл Грабер: bullshit jobs.

Естествено, цялата тази маса хора би трябвало да храни себе си, само че най-много би трябвало да храни " Facebook ". И, както постоянно става — тези потребности отключиха алчността и усилиха равнищата на компромис. Зукърбърг стана все по-агресивен в рекламния си метод, а защото за фирмите броят на лайковете, харесванията и споделянията стана новата валута (така им беше вменено), всички си затвориха очите пред варварите. Затвориха си очите пред все по-големия брой радикални групи, пред подправените вести, пред цялостните нелепости и лудости, които варварите започнаха да бълват. Защото, в края на краищата и варварите харесват и споделят. Когато започнеш да гледаш на нелепостта и на радикализма като на вероятен пазар, тя към този момент ти е спукана работата.

Всичко това създаде един огромен лайк. И нищо повече. Никога не би трябвало да забравяме обаче, че има нещо безусловно безпощадно в тоя живот, и то се назовава " пазарна стопанска система ". Лайк може да храни къща известно време, само че няма по какъв начин лайк да храни къща цялостен живот.

Ако досега не сте, уповавам се, че в този момент разбирате голямата подигравка в рекламата ни на " Гурменица ". Покрай " Facebook " хората позагубиха и усета, и възприятията и страстите си — освен за подигравка, само че и за самоирония.

А имаме потребност да се върнем към възприятията си.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР