Тополовград. На 30 януари се проведе откриваща пресконференция за проект

...
Тополовград. На 30 януари се проведе откриваща пресконференция за проект
Коментари Харесай

Хасково: В Тополовград се проведе откриваща пресконференция по проект за екотуризъм

Тополовград. На 30 януари се организира откриваща конференция за план “Повишаване на привлекателността на общините Тополовград и Инедже като дестинации за екотуризъм ”. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Проектът е съфинансиран от Европейския съюз посредством Програма Интеррег – ИПП за трансгранично съдействие България – Турция. Водещ сътрудник е Общинският исторически музей, а планов – Община Инедже, Турция. Стойността му е 348 108. 28 евро, а срокът за осъществяване 20 месеца (21 март 2017 - 20 ноември 2018 г.).Ръководител на плана, е Веселин Кълвачев – шеф на музея.
На конференцията участваха представители на медии, общински чиновници, жители, общински чиновници, посетители от Инедже, водени от кмета на общината Сахабедин Вардар. Събитието почете ръководителят на Общинския съвет – Тополовград Васил Сяров.
Кметът на турската община благодари за гостоприемството и изрече убеденост, че двата екипа ще осъществят сполучливо плана, който ще е от изгода и за двете общини.
Веселин Кълвачев показа презентацията “Приказка за Плочест’’ - занимателен роман за историята на местността, която тополовградчани назовават “Корията ”, позната като място за отдих от 200 години обратно. Той разясни, че планът е опит тази околност да се трансформира още веднъж в най-предпочитаното място за отдих, каквото е била преди години. Там ще се създадат детски и спортни площадки, барбекюта и други нужни неща за спорт и развлечения измежду природата.
С реализирането на този план се цели да се реализира по-добро потребление на естественото, културното и историческото завещание в трансграничния регион, да се подобрят изискванията за отдих и туризъм, да се увеличи атрактивността на двете общини. Дейностите на плана включват: слагане архитектурни детайли в местността “Плочест ” и местността “Чамлъка ” в турската община Инедже, образуване на “Училища измежду природата ” и доставка на техника и съоръжение, снимане на филм, издаване на туристически азбучник “Сакар планина ” и други Очаква се двете местности да станат по-атрактивни и да се употребяват по-активно за спорт и отдих, за културни събития и празници измежду природата. Нови познания за естественото и културно завещание и биоразнообразието ще получат 60 учащи се. Те ще придобият умения за оцеляване измежду природата и работа с съвременна техническа инсталация за снимане и насочване в планината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР