Топлото време в последния уикенд на март и първия ден

...
Топлото време в последния уикенд на март и първия ден
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! Змии плъзнаха из София!

Топлото време в последния уикенд на март и първия ден на април разсъни и първите змии! Затова - бъдете деликатни и пазете децата!

Почти летните температури, на които се радвахме последните дни, предизвикаха влечугите да се задействат и да излязат от дупките си, където са били много дълго време.

Грациозните, само че и рискови от време на време животинки, са налазили тревните площи, а също по този начин и каменните, в столичните квартали " Дружба " и " Младост ", споделиха в обществените мрежи локални поданици. Разбира се, това събитие се следи из цялата страна, защото множеството температурни стойности в последните дни доближиха 26-27 градуса по Целзий.

Първото си хранене след началото на студените месеци при змиите е чак напролет. Ниската им интензивност и фактът, че забавят метаболизма си, им оказва помощ да не се нуждаят от храна през зимните месеци.



Змиите са свръхчувствителни към студа и с рухването на температурите търсят място подземен, където да се скрият от температурните промени на повърхността, от снега, влагата и леда. Под земята температурата се резервира относително непрекъсната и влечугите са предпазени от студа. Много рядко змиите изпълзяват от дупките си през зимата, когато времето е извънредно топло, с цел да пият вода.

Змиите са известни както с любовта си към слънцето и избора на топли и огрени места за препичане, по този начин и с обстоятелството, че самите те са наричани студенокръвни.

Любопитен факт, обвързван със зимния сън на змиите е, че от всички типове съскащи влечуги градинските змии се разсънват първи напролет и заспиват последни в края на есента. Това се дължи на по-високата им резистентност към студа. Запазват своята жизнеспособност даже при температури малко по-ниски от 14 градуса и заспиват, когато градусите трайно паднат под тази температурна стойност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР