Топлофикация София все още не е минала на мазут заради

...
Топлофикация София все още не е минала на мазут заради
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев: Топлофикация София има газ до 1 юни

" Топлофикация София " към момента не е предходна на мазут поради прекъсването на доставките на съветски газ. От два дни работи в летен режим - отоплителният сезон завърши и парното е спряно. Това значи, че за топлата вода се използва три пъти по-малко синьо гориво. Това сподели в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Георги Георгиев - ръководител на Столичния общински съвет.

По думите му " Топлофикация " е най-големият индивидуален клиент на " Булгаргаз ". Една трета от природния газ в България се използва от " Топлофикация София ".

" В момента имаме увещание от държавните сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", че имаме количества за още месец напред, с цел да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, с цел да успокоим и жителите от къде и какви доставки ще бъдат ориентирани за столичната Топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, казусът с цената е на второ място ", сподели той.

Георгиев съобщи, че най-лошият вид е от 1 юни " Топлофикация " да се наложи да работи на мазут.

Това за нас е извънредно нежелан вид, тъй като значи замърсяване и ще бъде доста по-неефективно финансово за сдружението. Да преминем на мазут, това би била една дребна, в случай че не екологична злополука, то утежняване фрапантно и нулиране от постигнатите доста положителни резултати през годините. По закон " Топлофикация " има право да работи най-малко за 10 дни на мазут, което е доста по-мръсно произвеждане и нездравословно за финансовото положение на сдружението, добави ръководителят на СОС.

Той посочи, че сега се купува природен газ за 142 лева Прогнозите за повишаване са от 20 до 50%.

Одобрената цена от КЕВР е 47 лева, поради което е имало вид регулаторът да усили цената на топлинната сила, само че страната е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата вреда за сдружението е 337 млн. лева от октомври до през днешния ден, сподели Георгиев.

По отношение на градския превоз Георгиев сподели, че газ за градския превоз в София имаме до края на май. Като най-лош вид ще бъде прекосяването към празничен вид - два пъти по-малко курсове.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР