Топлофикация Габрово може да не работи през предстоящия зимен сезон.

...
Топлофикация Габрово може да не работи през предстоящия зимен сезон.
Коментари Харесай

Министерството на финансите отпуска 1,5 млн. лв. за битови абонати

" Топлофикация Габрово " може да не работи през идния зимен сезон. Това сподели кметът на Габрово Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката, на който участваха министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

По думите на Христова през миналата зима габровци на процедура не са имали централно отопление, тъй като през ден е имало повреди. Според нея макар множеството инспекции и санкции, не е имало смяна в топлоподаването от локалното сдружение.

Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че вероятните механически решения за обществени обекти в града са прекосяване на природен газ и монтиране на термопомпи. Битовите клиенти и до момента са се включвали в енергийната мрежа. Търсят се и дълготрайни ограничения. " Няма да остане никой неподкрепен, най-малко за този отоплителен сезон ", посочи министър Радев.

Според него би трябвало да се търсят дълготрайни решения, а освен за идния отоплителен сезон, само че все още се работи и в двете направления. Една част от ограниченията може да се осъществят посредством плановите оферти за енергийна успеваемост и енергийно възобновяване на обществения сграден фонд, изясни министърът.

За битовите консуматори на Габрово, които са над 4100, е направено бързо проучване на потенциала на енергийната мрежа. Тя разрешава краткотрайното решение клиентите да употребяват електрическа енергия за отопление през зимата. Именно в тази връзка е съответната поддръжка за този отоплителен сезон. В дълготраен проект вероятните механически решения са или да се продължи да се развива централно топлоподаване, или да се подменят самостоятелните абонатни станции в постройките.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че са направени калкулации, че разликата за клиентите при прекосяване от парно на ток е към 1,3-1,5 млн. лв. за отоплителен сезон. Тези пари ще бъдат обезпечени посредством общината на битовите клиенти тази зима, с цел да имат време да преминат на различни решения, които Министерството на енергетиката създава.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разяснява, че това не е единственият случай в страната. Той добави, че това, което в този момент се вижда, е безспорната решителност на всички институции. " Ние ще действаме безкомпромисно. Здравето на българските жители коства доста повече от 1,5 млн, коства доста повече от милиарди ", уточни министър Попов, добавяйки, че ще се насочи зов и Министерството на здравеопазването да се ангажира в бъдещи сходни проблеми.

Министърът на енергетиката Румен Радев осведоми още, че към този момент е подписал заповед да се направи следващата инспекция в " Топлофикация Габрово ". Очакванията са при направените констатации да се дадат още веднъж наложителните наставления, да се сформират актовете за определяне на административни нарушавания, както и да се наложат насилствени административни ограничения. Успоредно ще се направи инспекция и с Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), което към този момент допуска благоприятни условия за преразглеждане на лицензията на топлофикационното сдружение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР