"Топлофикация" ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана обществена информация

...
"Топлофикация" ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана обществена информация
Коментари Харесай

Топлофикация не е предоставила обществена информация на омбудсмана, въпреки решение на съда

"Топлофикация " ЕАД не е предоставила желаната от омбудсмана социална информация по ЗДОИ, макар решението на съда, че сдружението е длъжно да го направи. Това изясни омбудсманът Мая Манолов пред медиите преди първото съвещание в Софийския административен съд по нейна нова тъжба против сдружението поради отвод да получи отговори на сложено от нея питане.

Манолова е поискала от сдружението информация по ЗДОИ за така наречен "юрисконсултски хонорари ", които "Топлофикация " прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите ѝ са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР. От сдружението обаче ѝ дават отговор, че желаната информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

За повторно влизаме в тази правосъдна сага, първата ни лиши три години, да накараме "Топлофикация " да осведоми столичани защо е похарчила близо 15 млн. лева, събрани от клиентите й във тип на юристконсултски хонорари, разяснява Манолова.

По думите ѝ сдружението се счита за недосегаемо и незадължено да се преценява със правосъдните инструкции и разпоредби.

,,Може би въпросите би трябвало да бъдат заложени към Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация ". Не би трябвало ли да накарат най-сетне управлението на сдружението да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това по какъв начин харчи парите на жителите на София'', сподели още Мая Манолова като добави, че сдружението е 100 % общинско.

Омбудсманът изясни още, че новото управление на "Топлофикация " е поело ангажимент пред нея да даде информация, само че най-после отново е бил получен отвод.

Делото през днешния ден не стартира поради неправилни конституиране на ответника, защото би следвало по жалбата на Манолова да дава отговор изпълнителният шеф на сдружението, а не тя да бъде против самото сдружение. По информация на публичния бранител над 15 млн. лв. е събрала "Топлофикация " от потребителите в столицата единствено през 2015 година, посредством започнатите каузи против 21 хиляди столичани. В тези производства сдружението е поискало най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор, дължими са и 300 лв. по исковото произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР