Топлофикационните дружества са с различен модел на работа. Съответно ще

...
Топлофикационните дружества са с различен модел на работа. Съответно ще
Коментари Харесай

Николов за цената на парното: Повишение от десетки проценти е очаквано,ще компенсираме потребителите

Топлофикационните сдружения са с друг модел на работа. Съответно ще има друг резултат върху крайната цена. Когато природният газ е нараснал няколко пъти, покачване от няколко десетки % не е нещо ненадейно. Това разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„ Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – сигурно. Със сигурност това ще бъде коментирано на равнище Министерски съвет и на равнище вицепремиери и министър председател. За наслада, настоящият отоплителен сезон мина. Когато, живот и здраве, стигнем до идващия отоплителен сезон, съгласно каква е функционалността на цените и какви са разноските, ще търсим разновидности за обезщетения “, увери той.

Николов разяснява още, че „ Булгаргаз “ всекидневно пуска поръчките си към „ Газпром “. „ Това, че те не се извършват, е функционалност на другата страна “, уточни той, като посочи, че България е плащала в сметката, която е по контракт.

Веднага откакто отговори на журналистически въпроси, министърът бе изслушан на комисия от депутати.

По мотив газовата връзка България-Гърция, Николов разяснява: „ От позиция на физическо осъществяване на трасето, няма закъснение. От позиция на последващи проби, регулация, се работи интензивно и с Европейска комисия, и доколкото е допустимо – с регулаторните органи от двете страни, за това трасето да бъде въведено в употреба допустимо най-бързо “.

Енергийният министър уточни още, че все още газохранилищата са запълнени на малко над 20%. По въпроса на какъв брой % ще бъдат запълнени преди началото на новия отоплителен сезон, Николов отговори: „ Изключително доста зависи от осъществяването на дълготрайните контракти. Ще се направи всичко належащо отоплителният сезон да не е под никакъв риск “.

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда кубични метра годишно ще стартират от 1 юли, сподели министър Александър Николов по време на днешното съвещание на парламентарната Комисия по енергетика, на което дава отговор на настоящи въпроси от депутатите.

На въпрос дали се водят диалози цялостният размер на доставки от Азербайджан от 1 милиарда кубични метра годишно да стартира и преди 1 юли, Николов отговори, че планирането на такива спомагателни количества, които са повече от актуалните, е функционалност от доста неща.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР