Топлинните вълни в морето не се отразяват на изобилието от

...
Топлинните вълни в морето не се отразяват на изобилието от
Коментари Харесай

Топлинните вълни в морето не се отразяват на количеството риба

Топлинните талази в морето не се отразяват на изобилието от риба, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на научно проучване, оповестено в сп. " Нейчър " и отдадено на рибната популация в Северното полукълбо. 

" Бях сюрпризирана от тези резултати ", сподели Алекса Л. Фредстон, учител по науки, свързани с океана от Калифорнийския университет и основен създател на проучването пред Агенция Франс Прес. " Знаем, че рибните колониите реагират на стоплянето в океаните, местейки се към полюсите. Очаквах повече колонии на топлолюбиви риби и по-малко - на тези, които населяват студена вода, на някои места поради топлинните талази в морето. "

Десетина учени от Съединени американски щати, Канада и Европа са анализирали повече от 82 улова с траулери в северната част на Атлантическия океан и в североизточната част на Тихия океан. Между 1993 година и 2019 година са уловени 1769 типа риба. Данните са съпоставяне с 248 топлинни талази, регистрирани в същия интервал на огромна дълбочина в субтропика до Арктика. Авторите са разкрили няколко резултата от топлинните талази като загуба на 22 % от биомасата на рибата в залива на Аляска след горещините през 2014-2016 година, както и напредък на биомасата със 70 % в североизточната част на Съединени американски щати след топлинната вълна през 2012 година Тези вариации обаче, въпреки и основни, са по-малко значими от естествените. Освен това такива промени в количествата не са били регистрирани по време на други епизоди от горещини, които са едва проучени до момента. 

В рамките на разбора не е открита основна връзка сред топлинните талази в морето и биомасата на дънните риби. Не е установен бърз крах на рибите, които живеят в студена вода или обилие на топлолюбиви риби. " Не можем да предвидим кои риби ще понижат или усилят биомасата си ", сподели Фредстон. " Трябва да подчертаем, че измененията в биомасата постоянно са труднопредвидими. "  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР