Топлинна инсталация на основата на пясък с мощност 100 kW

...
Топлинна инсталация на основата на пясък с мощност 100 kW
Коментари Харесай

“Пясъчна” система ще отоплява финландски град


Топлинна апаратура на основата на пясък с мощ 100 kW и потенциал 8 MWh
(снимка: Polar Night Energy)

В енергийния бранш се случват забавни нововъведения. Една нова разработка съставлява 1MW батерия на топлинна сила на основата на така наречен сапунен камък. Инсталацията ще бъде построена във Финландия, където ще отоплява дребен град.

Финландският стартъп Polar Night Energy се сплоти с локална топлофикационна компания, с цел да построи индустриална система за предпазване на топлинна сила в южната част на страната. Системата ще употребява за предпазване на силата сапунен камък, непряк артикул от производството на камини и отоплителни печки.

По-рано Polar Night Energy сътвори и пусна сходна апаратура с мощ от 100 kW и потенциал от 8 MWh топлинна сила, тъй че компанията към този момент има опит и работещи технологии. Демонстраторът представляваше отвесен топлоакумулатор с височина 7 м и диаметър 4 м, основан на елементарен пясък, измит от нечистотия. 

Новата апаратура ще бъде с височина 13 м и широчина 15 м. В пика си тя ще създава 1 MW топлинна мощ и ще съхранява до 100 MWh топлинна сила, съгласно обява на PV Magazine.

Има и други разлики сред плановете. Демонстраторът акумулира непотребна сила от отоплителната система и работата на сървърите. Топлообменникът беше потънал в пясък в центъра на резервоара и нямаше други източници на топлота. 

В новия план термоакумулиращият контейнер ще се отоплява от непотребната електрическа енергия от слънчева или вятърна централа. Вместо елементарен пясък се употребява малко по-различно решение – натрошени боклуци от локален производител на облицовки, направени от топлоинтензивен материал какъвто е сапуненият камък.

Съхранената топлинна сила би трябвало да е задоволителна, с цел да задоволи потребностите на общността на Порнинен в Южна Финландия за един месец през лятото и една седмица през зимата, като обслужва към 5 хиляди души. 

Изпълнението на плана ще отнеме 13 месеца. Преминаването към „ отопление с пясък ще понижи обвързваните с отоплението излъчвания на парникови газове в общността със 70%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР