Топлината, идваща от слънцето, се дължи на инфрачервените лъчи. Те

...
Топлината, идваща от слънцето, се дължи на инфрачервените лъчи. Те
Коментари Харесай

Какво представлява слънчевото изгаряне

Топлината, идваща от слънцето, се дължи на инфрачервените лъчи. Те са и тези, които предизвикват " обичайните " термични изгаряния. Но слънцето не изгаря кожата ни по този метод - инфрачервените лъчи, които идват от него, само ни сгряват, без да повреждат кожата.

Слънчевото изгаряне се дължи на ултравиолетовите (UV) лъчи, само че знаем ли за какво те водят до зачервяване, болежка и отмиране на повърхностния пласт на кожата?

Какво се случва

Когато UV-лъчите обхванат в клетките на кожата и обиден молекулите на ДНК, това може да докара до пораждане на разновидности в генетичния материал. То провокира и гибелта на някои от клетките, в които това се е случило.

Клетката има механизми, посредством които да поправя развалената ДНК (т.нар. репарация), само че те не всеки път са сполучливи. Така, след това, натрупването на разновидности може да провокира развиването на рак на кожата (меланом).

Кой е най-застрашен

Най-много би трябвало да се пазят хората със светла кожа и червенокосите. Тези групи имат мощно намалена дарба да синтезират тъмния пигмент меланин в кожата си. На него се дължи тенът ни; той защищава и клетките ни от въздействието на UV-лъчите.

Важно е да уточним, че даже да имаме по-тъмна кожа, това не е гаранция за цялостна отбрана - от рак на кожата заболяват даже представителите на тъмнокожата раса.

Как се оправя организмът

Под въздействието на UV-лъчите в клетките се образуват и свободни радикали. Те доста елементарно взаимодействат с разнообразни молекули и ги променят химически.

Това, както и уврежданията в ДНК, провокира синтезирането на белтъци като цитокините и простагландините. Последните водят до разширение на кръвоносните съдове и скупчването на кафези на имунната система, които да се оправят със опасността.

Тези белтъци се синтезират за четири до шест часа. Затова и зачервяването, подпухването, паренето и болката се появяват по-късно след излагането на слънце.

Усещането за нараснала температура на мястото пък се дължи на нараствания приток на кръв към него.

Кожа с часовников механизъм

След като неприятните признаци са отминали, това не значи, че всичко неприятно е зад тила ни.

Последствията от многократни слънчеви изгаряния може да се проявят години по-късно, с натрупването на разновидности в кожата и появяването на меланом.

Затова е извънредно значимо да предпазваме кожата си с подобаващи слънцезащитни кремове, а в случай че въпреки всичко сме позволили да изгорим, бързо да вземем нужните ограничения. За да потушим своеобразното инфектиране, може да използван върху мястото лекарства, които съдържат пантенол и антиоксидантни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР