Топката, с която легендата Диего Армандо Марадона вкарва гола с

...
Топката, с която легендата Диего Армандо Марадона вкарва гола с
Коментари Харесай

Топката, с която Марадона отбеляза гола с Божията ръка, ще бъде продадена на търг

Топката, с която легендата Диего Армандо Марадона вкарва гола с Божията ръка против Англия на Световното състезание в Мексико през 1986 година, ще бъде продадена на търг. Очакваната цена, за която реликвата би трябвало да откри своя нов собственик, е сред 2.8 и 3.3 милиона $. Както е известно, това е първото попадение на гениалния аржентинец в четвъртфиналния мач, който се игра на стадион " Ацтека ", като Ажентина победи Англия с 2:1. 

Това скандално попадение беше последвано от второто, което бе наречено " Голът на века ". Тунизийският арбитър Али Бин Насер, който управлява срещата, е притежател на топката. Самият Бин Насер не вижда играта с ръка при първото попадение като трансферира виновността на българина Богдан Дочев, който е непряк арбитър. Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушаването, само че арбитърът не реагирал.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се организира на 16-и ноември (сряда), и е проведен от Graham Budd Auctions във Англия. Самият арбитър счита, че в този момент е пристигнал верният миг, с цел да се раздели с топката и изрази вяра, че купувачът ще я изложи на обществен показ.

Той споделя за оня миг в Мексико преди 36 години: " Не можах да видя обстановката напълно ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с тил към мен ".

" Според инструкциите на ФИФА преди шампионата, аз погледнах моя асистент да ми удостовери редовността на гола. Той потегли към централната линия и очевидно беше удовлетворен, че попадението би трябвало да бъде зачетено. След края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми сподели: " Ти свърши добра работа, само че помощникът ти беше безконтролен ".

Марадона, който умря през ноември 2020 година, споделяше, че голът е маркиран " малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога ".

Организаторът на търга Греъм Бъд съобщи: " Предвид историята, която е към тази топка, чакаме това наддаване да бъде извънредно търсено, посетено и атрактивно, когато бъде оповестено ".

Припомняме, че фланелката на Диего Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона $, което е нов международен връх за състезателен продукт, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР