Топенето на ледената покривка на Гренландия ще доведе до по-съществено

...
Топенето на ледената покривка на Гренландия ще доведе до по-съществено
Коментари Харесай

Топенето на ледовете в Гренландия е безпрецедентно от 12 000 години

Топенето на ледената завивка на Гренландия ще докара до по-съществено повишение на морското ниво през 21-ви век, в сравнение с през което и да е друго столетие от 12 000 години, даже в случай че световното стопляне бъде овладяно, оповестяват Франс прес и ТАСС, базирайки се на проучване, оповестено в сп. "Нейчър ".

Проучването, основано върху ледени проби и модели, реконструира за първи път историята на топенето на ледената шапка на Гренландия през целия холоцен - геоложки интервал, почнал преди 11 700 години.

Авторите на изследването стигат и до заключението, че в случай че излъчванията на парникови газове продължат със същите темпове, километровото ледено покритие може да се свие с 36 трилиона тона сред 2000 и 2100 година, задоволително, с цел да издигне океаните с 10 сантиметра.

До края на 90-те години гренландската ледена завивка набира почти толкоз маса от снеговалежите, колкото губи през лятото с колапса на ледниците и топенето на леда. С ускоряването на климатичните промени обаче това равновесие е нарушено.

Миналата година ледената шапка на Гренландия загуби над 500 милиарда тона - връх от началото на сателитните данни през 1978 година, допринасяйки с 40 % за повишението на морското ниво през 2019 година

Ако човечеството не понижи фрапантно излъчванията на парникови газове, това може да се трансформира в "новото обикновено ", отбелязва ръководителят на проучването Джейсън Бринър от университета на Бъфало, представен от Българска телеграфна агенция.

"Каквито и да са бъдещите излъчвания на въглероден диоксид, ледената шапка на Гренландия ще загуби повече лед през този век, в сравнение с през най-горещите интервали за последните 12 000 години ", споделя Бринър. Специалистът добавя, че все пак се надява, човечеството да може да повлияе върху бъдещето на Гренландия.

Ледената шапка на Гренландия на доктрина съдържа задоволително вода, с цел да увеличи равнището на океаните със седем метра, само че цялостното й разтопяване ще отнеме стотици, и даже хиляди години.

От друга страна, издигането на океаните даже с няколко десетки сантиметра към този момент има унищожителен капацитет за крайбрежните региони на планетата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР