Най-добрият китайски университет отменя тестове по английски в ход, приветстван от националисти

...
Топ университет в северозападен Китай премахна тестовете по английски като
Коментари Харесай

Топ университет в северозападен Китай премахна тестовете по английски като предпоставка за дипломиране, разпалвайки отново разгорещен дебат за ролята на световния лингва франка в образователната система на страната след години на нарастващи националистически настроения при лидера Си Дзинпин.

В известие от сряда университетът Xi’an Jiaotong в столицата на провинция Shaanxi заяви, че студентите вече няма да трябва да преминават национален стандартизиран тест по английски език – нито други изпити по английски – за да могат да се дипломират с бакалавърска степен.

Съобщението предизвика вълнение в социалните медии, като мнозина похвалиха решението и призоваха повече университети да направят същото.

"Много добре. Надявам се и други университети да последват примера. Смешно е академичните степени на китайците да се валидират с чужд език (тест)“, се казва в коментар с повече от 24 000 харесвания в сайта за микроблогове Weibo, където свързан хаштаг привлече повече от 350 милиона гледания в четвъртък.

Полагането на колежния тест по английски език, национален стандартизиран изпит, проведен за първи път през 1987 г., е изискване за дипломиране в повечето китайски университети от десетилетия – въпреки че правителството никога не го е превърнало в официална политика.

Обичайната практика подчертава значението, което китайските университети придават на английския – преобладаващият академичен и научен език в света – особено когато някогашната островна и бедна страна се отваряше и нетърпелива да догони развития свят след турбуленция от епохата на Мао Цзедун.

Но през последните години някои университети намалиха важността на английския език, или като замениха националния тест по английски език в колежа със свои собствени изпити, или – както в случая с университета Xi’an Jiaotong – напълно премахнаха квалификациите по английски като критерий за дипломиране.

„Английският е важен, но тъй като Китай се развива, английският вече не е толкова важен“, се казва в публикация в Weibo от националист влиятел с 6 милиона онлайн последователи след съобщението на университета.

„Трябва да дойде ред чужденците да учат китайски“, каза инфлуенсърът.

Понижаването на рейтинга идва, когато Китай става все по-националистичен и навътре под управлението на Си, който призова страната да укрепи „културното доверие“ и да отблъсне „западното влияние“.

В училищата и университетите на учителите е забранено да използват западни учебници или да говорят за „западни ценности“ като демокрация, свобода на пресата и съдебна независимост.

Има също така стъпки за понижаване на преподаването на английски в класните стаи.

В Шанхай, най-космополитният град в Китай, през 2021 г. властите забраниха на началните училища да провеждат финални изпити по английски език, позовавайки се на необходимостта да се облекчи академичната тежест върху учениците.

Някои законодатели и правителствени съветници също предложиха английският да бъде премахнат като основен предмет в училищата и от приемните изпити в университетите в страната.

За разлика от това, от другата страна на пролива в Тайван, правителството изготви план островът да бъде двуезичен до 2030 г.

02 зимни олимпийски игри в метрото в Пекин Марта Джоу/CNN

Китай направи английския език задължителен предмет в началните и средните училища през 2001 г., същата година, когато страната се присъедини към Световната търговска организация.

По онова време министерството на образованието приветства изискването като част от национална стратегия за насочване на китайското образование към „модернизация, към света и към бъдещето“.

За някои либерално ориентирани китайци понижаването на английския е символ на обръщането на Китай навътре и затягането на идеологическия контрол.

„Трябва да имаме културно самочувствие, но това не е същото като да бъдем културно арогантни, късогледи или затворени“, се казва в коментар в Weibo.

„Имаме нужда от английски, за да разберем света. Това е факт и не може да бъде прикрит със знамето на национализма“, каза друг.

Други приветстваха премахването на тестовете по английски в университетите от практическа гледна точка, твърдейки, че това е загуба на време и енергия, тъй като завършилите рядко използват езика в ежедневието или кариерата си след дипломирането си – а когато го правят, изкуственият интелект и машинният превод могат да помогнат така или иначе.

Но някои не бяха съгласни, цитирайки значението на английския като език за водещите световни академични списания, особено в областта на науката и технологиите.

„Не е нужно да го свързвате [с дипломирането], но не подценявайте важността на английския. В наши дни, ако не разбирате английски, пак ще изостанете в научния и технологичния свят“, каза потребител на Weibo.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР