Тонове мъртва риба са извадени от река Одер, която тече

...
Тонове мъртва риба са извадени от река Одер, която тече
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба в река Одер



Тонове мъртва риба са извадени от река Одер, която тече по продължение на част от границата сред Полша и Германия, до момента в който чиновниците на водните управляващи предизвестяват хората да не влизат в реката, а полското държавно управление дава обещание да проверява вероятно замърсяване.

Пожарникари и доброволци са извадили към пет тона мъртва риба от град Олава в Югозападна Полша, оповестиха чиновници на Държавния воден холдинг, който ръководи полските национални води.

Органите за запазване на околната среда оповестиха, че са уведомили прокуратурата за евентуалното замърсяване на реката, която е втората по дължина в страната. Полски държавни чиновници ще посетят Олава. Министър-председателят Матеуш Моравецки съобщи, че всяко замърсяване е възмутително и даде обещание да накаже виновните лица.

Мъртва риба към този момент може да бъде открита на към 300 км северно от Олава, където Одер тече около границата с Германия, съобщи Ева Древняк, биолог, работеща с опозиционната група " Гражданска коалиция ", и упрекна държавното управление, че не е реагирало задоволително бързо. " Мъртва риба тече в Одер от две седмици и хората не са осведомени за това, видях десетки хора да се къпят в реката преди седмица и половина, те не са знаели за заплахата, това е скандално ", сподели тя.

Регионалните органи за запазване на околната среда във Вроцлав обявиха, че пробите от водата на Одер, взети на 28 юли, демонстрират 80% възможност да съдържат мезитилен, токсично вещество, макар че то не участва в пробите, взети след 1 август.

Ниските равнища на реките, дължащи се на сушата в Европа, може да са засилили възможното замърсяване, съобщи ръководителят на Държавния воден холдинг Пшемислав Дака. Той добави, че подозират, че във водата може да е попаднал мощен окислител, който да е довел до внезапно повишение на равнищата на О2, което може да навреди на рибата. Той добави, че няма причина за суматоха и че обстановката се усъвършенства.

Междувременно няколко немски окръга, граничещи с Полша, предизвестиха локалните поданици да заобикалят водата в реката и да не ядат риба от Одер, до момента в който не се обясни повода за гибелта на рибата.

" Съобщенията от Одер са просто ужасни ", съобщи в Twitter Михаел Келнер, почитан политик от немската партия на Зелените.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР