Томас Кук е роден в Англия през 1808 г. в

...
Томас Кук е роден в Англия през 1808 г. в
Коментари Харесай

Сривът на „Томас Кук" ще промени световния туризъм

Томас Кук е роден в Англия през 1808 година в разгара на войните на Наполеон, когато за множеството европейци единственият метод да видят други страни беше да служат в армията. В началото той работи като занаятчия дърводелец, изготвящ първокласни мебели от алено дърво и в същото време чете проповеди за трезвеността в локалната баптиска черква. Първата пакетна екскурзия, вписана в историята, е от Лондон до Лафборо, която Кук провежда за членовете на локалното трезвено общество на 8 юли 1841 година



За един шилинг участникът получава билет за трен отиване и връщане, екскурзионно обслужване и сандвичи. Вдъхновен от триумфа на първото си мероприятие, Томас Кук стартира да развива разнообразни турове, в началото във Англия, а по-късно в Европа, Америка, Азия и Африка. Той персонално създава маршрутите и дава отговор за храната и културните събития на туристите. Когато купува пътешестване от „ Томас Кук ", екскурзиантът купува цялостен пакет от услуги и по този начин се появява терминът „ пакетен туризъм ". През 1865 година компанията влиза на американския пазар и това е възпято от Марк Твен в „ Глупаци в чужбина ".

Синът на Томас Кук за малко надживява татко си и внуците се оказват неприятни предприемачи, вследствие на това компанията бързо излиза от фамилния надзор. Но през целия XX век проведеният туризъм и „ Томас Кук " са към този момент синоними.

През последните десетилетия компанията се концентрира върху непрекъснатите сливания и придобивания, както и в разширението на своето наличие на пазара.

През 2007 година бе закупен един от най-големите й съперници на английския пазар - MyTravel Group.

През 2010 година съветският „ Интурист ". През пролетта на 2019 година съветската „ Библио-Глобус ". В резултат на това в бюджета на компанията се появи дупка, а задълженията надвишават 2 милиарда паунда.



Не помогнаха и договарянията с китайски вложители и управлението на компанията разгласи банкрут.

Предполага се, че към 600 000 туристи ще имат избрани проблеми при своите пътувания. Според Financial Times английските авиационни управляващи са оповестили най-голямата в спокойно време интервенция в историята на страната за репатриране -160 000 индивида са в чужбина с ваучери на „ Томас Кук ".

Около 140 000 туристи би трябвало по някакъв метод да се върнат в Германия. Около 20 000 чиновници на компанията и на нейните сътрудници ще останат без работа. В Турция през идната година може да се появи дефицит на към 650 000 туристи от Англия и другите западноевропейски страни.

Ръководството на „ Интурист " и „ Библио-Глобус " към този момент съобщи, че банкрутът няма да засегне техния главен притежател. Според пресаташето на съветския съюз на туристическата промишленост Ирина Тюрина подобен огромен банкрут може да докара до понижаване на търсенето на услугите на туроператорите и да способства за следващата рецесия на доверие в пакетния туризъм.

„ Вече преживяхме това през 2014 година и знаем, че това минава. Хората се пазят за известно време, само че по-късно още веднъж стартират да се връщат към пакетния туризъм, тъй като има дестинации, които са доста по-изгодни от независимите пътувания ", сподели тя.

Въпреки нараствания брой на хората по света, които имат опция независимо да купуват онлайн самолетни билети и да си резервират хотел, пакетните турове си остават доста известни. Семействата с деца, както и по-възрастните пасажери, избират да трансферират организацията на своите пътувания на особено подготвени хора.

Проблемът е, че „ Томас Кук " и другите огромни туроператори не помниха заветите на Томас Кук. Който персонално съставяше стратегиите за пътешестване, и второ, непрекъснато измисляше нещо ново: или пътешестване до литературните места в Шотландия, или планински турове в Швейцария, или пътувания до светите места в Палестина. Асортиментът на огромните туроператори е къс и отегчителен.

През лятото Турция-Гърция-Испания-Италия, през зимата Тайланд и в случай че няма терористични офанзиви и Египет. Плюс няколко огромни международни столици, плюс малко екзотика като Куба или Гоа. И това е всичко. Не е изненада, че фирмите, които провеждат необикновени турове за дребни групи и даже създават самостоятелни пътувания, стават все по-популярни.

Преди това беше доста по-скъпо от всеобщия туризъм, само че в този момент с помощта на интернет разликата не стана толкоз огромна. Масовите европейски и съветски туристи от своя страна станаха по-придирчиви. Ниската цена на тура не е в положение да оправдае оскъдните „ шведски маси " и незадоволително занимателната анимация. В резултат на което огромните компании попаднаха в циничен кръг.

Техният бизнес модел е предопределен да продава огромен брой от еднакъв вид евтини еднотипни всеобщи турове, в които те вземат огромни групи туристи с огромни самолети, а по-късно ги транспортират до огромни хотели с огромни рейсове. А хората желаят най-малко да има малко заблуда за характерност и капка изключителност.

Разбира се, прибързано е да се каже, че всеобщият туризъм ще изчезне като събитие през идващите години. Големите туристически компании към момента ще са на пазара и за тях към момента ще има непретенциозни туристи, удовлетворени от ол инклузива в Анталия или три пъти храна дневно. Но туристическият пазар също ще се промени в посока на по-голяма характерност на предложенията и странност на стратегиите. Може би, преминавайки през банкрута, „ Томас Кук " ще се възроди и ще стане един от пионерите на този нов прелестен туризъм.

източник: в. Труд

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР