Томас К. Матингли, ключов командир по време на мисията Аполо

...
Томас К. Матингли, ключов командир по време на мисията Аполо
Коментари Харесай

Кен Матингли, астронавт от Аполо 16, който обиколи Луната, почина на 87

Томас К. Матингли, основен пълководец по време на задачата Аполо 16 до Луната, умря на 87 години, заяви НАСА в четвъртък.

Матингли, прочут като Кен или Т.К., умря на 31 октомври, удостовери НАСА в изказване.

„ Астронавтът на НАСА Т.К. Матингли беше ключът към триумфа на нашата стратегия Аполо и неговата блестяща персона ще подсигурява, че той ще бъде запомнен през цялата история ", сподели админът на НАСА Бил Нелсън.

Изкусен водач, Матингли беше приветстван за достиженията си като водач на командния модул за задачата Аполо 16, която кацна на Луната през 1972 г. 

Аполо 13 излетя със Суигърт отпред и астронавтите Джим Ловел и Фред Хейз.

Почти 56 часа след излитането, кислороден контейнер №2 експлодира на Аполо 13, причинявайки щета и на контейнер №1. „ Хюстън, имахме проблем “, фамозното извикване на Ловел към контрола на задачата.

Матингли изигра значима роля в подпомагането на връщането на екипажа на Земята. „ Той остана и даде основни решения в действително време за сполучливото прибиране вкъщи на ранения галактически транспортен съд и екипажа на Аполо 13 “, сподели Нелсън в изказването.

Матингли стартира кариерата си във Военноморски сили на Съединени американски щати през 1960 година През 1966 година НАСА го избира да бъде част от 19 астронавти в класа за тази година.

След като беше водач на команден модул за програмата Аполо, Матингли беше и пълководец на галактически транспортен съд за две задачи на галактически совалки.

Уилям Харууд способства за докладване

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР