Томас Хемпсън - звезда на Метрополитън опера и най-популярният баритон

...
Томас Хемпсън - звезда на Метрополитън опера и най-популярният баритон
Коментари Харесай

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала ``България`` |

Томас Хемпсън - звезда на Метрополитън опера и най-популярният баритон на Съединени американски щати, се завръща в София след извънредно сполучливия си концерт през май 2018 година На 31 октомври 2021 със Софийската филхармония и под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще показа нова стратегия с обичани арии и дуети от известни опери.

Изненада за публиката ще бъде неговата партньорка на сцената.

Носителят на Грами, Ехо Класик и премията Live Legent (Жива легенда) на Конгреса на Съединени американски щати, е измежду най-уважаваните и новаторски музиканти на нашето време. Той е актьор, който превзема освен с гласа си, само че и със театралното си наличие. Репертоарът му включва над 80 функции, а дискографията му – над 170 албума, театрален сътрудник е на Анна Нетребко, Соня Йончева и Йонас Кауфман, Рене Флеминг и още цяла плеяда от оперни звезди. Томас Хемпсън е приет по всички краища на света. Сред многочислените му награди са и Орденът на изкуствата и книгата във Франция, Австрийският орден на изкуствата и науките, купите “Камерзенгер ” на Виенската опера, премията на Концертгебау. Наградата Хуго Волф и Heidelberger Frühling Music Prize. Американският баритон е четирикратен притежател на най-голямата премия за класическа музика “Ехо Класик ” и почетен член на Кралската музикалната академия в Лондон.

В годината на пандемия Томас Хемпсън беше доста деен в обществените мрежи. В лайфстрийма Thursdays with Thomas for IDAGIO той направи повече от 100 изявленията със свои сътрудници от света на класиката, с които разискаха както занимателната страна на сцената, по този начин и наболели проблеми в жанра.

Последните задължения на Томас Хемспън бяха в постановката „ Така вършат всички “ на Teatro del Maggio във Флоренция и на фестивала Waiblinger Kultursommer, където дружно с цигуларя Даниел Хоуп (гостувал в София напролет на тази година) показаха програмата си Романтична нощ: Холивуд в Уайблинген.

Маестро Найден Тодоров е измежду най-успешните диригенти и културни мениджъри у нас. Диригентският му дебют е на 16 години в Пловдивското музикално учебно заведение „ Добрин Петков ” със основания от него Младежки оркестър „ Пловдив ”. През 1996 приключва Виенския университет като студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер, специализира в Академия „ Рубин “ в Йерусалим при Менди Родан. В Нов български университет приключва магистратура, а в Лондон прави докторат.
От 1998 е поканен за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Следват гастроли в най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

Гастролирал е в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Англия, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Япония, Съединени американски щати.
Работил е с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, само че изключително е обвързван със Софийската филхармония, където дебютира през 2001. От 2004 е неин непрекъснат, по-късно основен гост- диригент, а през 2017 е определен за шеф.
Найден Тодоров и Софийските филхармоници свирят през 2008 в залата на Юнеско в Париж, през 2018 на концерт, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, а през 2019 с огромен триумф в Златната зала на „ Музикферайн ” във Виена и в зала „ Ватрослав Лисински ” в Загреб.

От 2018 той е водещ на ТВ предаване „ На концерт с Българска национална телевизия 2 “. Наскоро издаде и първата си книга с разкази „ Полъх от ангели “.

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „ България “ и в.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР